Navigation


 Online publicaties


 Go back to the forum

Thailand Gek Club   

Een Thaise vrouw wordt verkracht en vermoord en er hangen geesten rond haar

vanburen69 | Gepubliceerd ma 3 sep 2018 - 20:00 | 102 Bekeken

SEX,GEESTEN EN MOORD, dat verkoopt goed in Thailand. Thaise horrorbladen hebben we te danken aan Chuchart Tanamongkolchai (bijnaam Kungfu), pionier van een genre dat aan populariteit wint. Hij begon tien jaar geleden met het tijdschrift Phut Ratree (de nachtgeest) en nog steeds staat het aan top op het gebied van paranormale erotica. Tegenwoordig wordt het onder de nieuwe titel Phat Sawat Ratree (sawat betekent erotisch) online gepubliceerd. ‘Zonder een element van seks kan geen enkel tijdschrift overleven’, zegt de 70-jarige Chuchart.

De concurrentie is fel, nieuwe titels komen en gaan. De nieuwe die overleven, doen het anders: ze gebruiken kleur en Japanse geesten, en zijn behoorlijk aan de prijs. De uitgevers weten hoe het werkt: differentieer of faal.

Paranormale en horror bladen
Naast alle tijdschriften over amuletten biedt een typische boekwinkel in Bangkok ook een ruim assortiment aan paranormale bladen over geesten, karma, wonderen en het bovennatuurlijke. De markt met horror tijdschriften telt 18 verschillende titels. Op de cover angstaanjagende tekeningen van geesten, op de achterkant tempels en amuletten, in de tijdschriften verhalen die door lezers zijn geleverd, sprookjes, trivia over geesten en veel informatie over lucky numbers, geleverd door de geesten.

Alle tijdschriften hebben nagenoeg hetzelfde format en zijn gedrukt op hetzelfde dunne papier. Alleen de populaire bladen liggen in de boekwinkel. De bijzondere bladen worden buiten Bangkok verkocht of zijn op bestelling verkrijgbaar.

De drie belangrijkste titels zijn Gurupee, Khon Hen Phi en Phi 48, alle uitgegeven door dezelfde uitgever. Als e-book kosten ze 25 baht per nummer. Net als de rest van de media zijn ze afhankelijk van advertenties: met amuletten, traditionele Thaise tatoeages, loterijvoorspellingen, waarzeggers en talismannen. Sommige bevatten ook advertenties van massagesalons en uitgaansgelegenheden.

30.000 exemplaren
Chuchart TanamongkolchaiHet besluit van Chuchart, die werkzaam was als journalist en fotograaf, om met Phut Ratree te beginnen werd ingegeven door de wens een blad over geesten uit te geven dat anders was dan andere in een al verzadigde markt.

Het blad verwierf een grote populariteit  – op zijn hoogtepunt bedroeg de oplage 30.000 exemplaren – met name bij boeren op het platteland. Die lazen het graag in hun rustpauzes te midden van de rijstvelden onder een sala. Maar in 2014 stopte Chuchart Tanamongkolchai met de printversie want de opbrengst woog niet op tegen de kosten van drukken en verspreiding.

‘Bladen over geesten zullen altijd blijven verkopen omdat de Thaise samenleving niet verandert’, voorspelt Chuchart. ‘Hoe geavanceerd onze maatschappij ook is, het geloof in geesten zal niet verdwijnen want het is deel van onze cultuur.’

Wat ook niet verdwijnt is de fascinatie voor seks en vrouwen. ‘Wanneer mannen uit zijn en met vrienden drinken kunnen ze van 7 uur ’s avonds tot 5 uur in de ochtend over vrouwen praten. Het eerste wat ze lezen als ze de krant pakken, zijn artikelen over verkrachting. Voor de meesten van ons komen de verhalen over verkrachting niet als een verrassing, daar de samenleving gewend is aan geweld tegen vrouwen en erotiseren in alles: van soaps tot reclame.’

Over de auteur