Navigation


 Online publicaties


 Go back to the forum

Thailand Gek Club   

BANGKOK: Muang Nakhon brokaat op de rand van uitsterven

vanburen69 | Gepubliceerd vr 7 sep 2018 - 17:49 | 31 Bekeken

Tien jaar geleden dreigde het weven van Muang Nakhon brokaat te verdwijnen. Dankzij het ingrijpen van de koningin is het tij gekeerd. Het speciale zijden weefsel, dat in vroeger tijden werd gedragen door koninklijke hoogheden en de elite, wordt weer geweven door speciaal opgeleide leden van de Support Foundation in twee kunstnijverheidscentra in Nakhon Si Thammarat.

Vier jaar geleden droegen de hoofdrolspelers Phra Ram en Phra Lak van de jaarlijkse koninklijke khon voorstelling voor het eerst een kostuum van goudbrokaat; inmiddels dragen bijna alle spelers goudbrokaat.

Phra Ram en Sita in een kostuum van goudbrokaat

Elk jaar wordt een episode uit het Indiase epos Ramakien, de Thaise versie van Ramayana, opgevoerd. Dit jaar is gekozen voor The Battle of Indrajit: Prommas. De kostuums die door de spelers worden gedragen, zijn gemaakt in de twee genoemde kunstnijverheidscentra.

Brokaat is een zijden weefsel dat met een speciale techniek wordt gemaakt door een weefster met hulp van vier assistentes. Het weven van Muang Nakhon brokaat neemt enkele maanden in beslag. De zijden draden worden geverfd met natuurlijke kleurstoffen. Daarna worden de draden geweven tot een stof met speciale motieven. De Muang Nakhon brokaat heeft als unieke eigenschap dat elke draad een andere kleur krijgt, waarna een aantal draden wordt gecombineerd tot een motief, dat vroeger de status van de drager aangaf.


Over de auteur