Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 4 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 4 gasten :: 2 bots

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


De Thaise vlag | Thailand Gek Club

Ga naar beneden

De Thaise vlag | Thailand Gek Club

Bericht van khunrob op di 30 jul 2013 - 19:06

Rood, wit en blauw.

De Thaise vlag is direct gerelateerd aan de monarchie. In voor- en tegenspoed in het gevecht om onafhankelijkheid, Koning Rama VI zet om de vorige vlag met een olifant te vervangen met de huidige gestreepte is een belangrijke ommekeer in de Thaise Historie geweest. Of Nederlanders, Britten, Franssen of Amerikanen het weten of niet, de Thaise nationale vlag heeft de zelfde kleuren als die van hun. Het herdenkt Siam aan het begin van de l-ste wereldoorlog aan hun zijde. Echter het traditionele gebruik van vlaggen startte veel eerder. Het begon tijdens de oprichting van Sukothai in de 13e eeuw. Vroege bewoners van Sukothai kwamen van naburig gelegen landen, met hun meebrengend het gebruik van vlaggen in tijd van oorlog en vrede zoals in China en zoals in India bij religieuze ceremonies. In het Ayuthaya tijdperk was Siam afhankelijk van de know-how van de westerse naties welke het bewijs is waarom sommige Siamese forten werden gebouwd door de Portugezen en Nederlanders. Gek genoeg de eerste Siamese vlag was onopzettelijk en abrupt gemaakt en gebruikt. Dit incident gebeurde tijdens Koning Narai's regering toen een Frans schip de Tjaw Praya bevoer en wou salueren met kanonschoten zodra ze een fort langs de rivier passeerden, een Europese gewoonte.

Maar in die tijd had Siam nog geen nationale vlag en in plaats hiervan namen ze de Nederlandse vlag. In eerste instantie salueerden de Fransen niet omdat ze de Nederlanders als vijand beschouwden. De Siamezen realiseerden zich dit en hezen een rechthoekige doek met een rode kleur wat net voor de hand lag. De eerste Siamese vlag was geboren en prompt salueerden de Fransen met een volley van kanonschoten. Tijdens het bewind van Koning Rama I, de eerste koning van de huidige Chakri dynastie, werd een embleem in de rode vlag in het thais een Chak genaamd, in het midden gesitueerd om het verschil aan te geven tussen normale boten en koninklijke boten. De "Chak'', een wapen, lijkt op een ring met gekartelde kanten.

Later kreeg koning Rama 11 drie witte olifanten cadeau, symbool van de Siamese onafhankelijkheid. Deze waren tronen van Siamese koningen op het slagveld tijdens de vele oorlogen van Ayuthaya. Sinds lang geloofden de Siamezen dat de ontdekking van een witte olifant een teken was van het goede wat nog komen moest en werd normaal gesproken dus aan de Koning gepresenteerd. Koning Rama 11 voegde aan de vlag van koninklijke boten een kleine olifant toe in de ring van de "Chak". De normale gangbare boten en handelsboten bleven de rode vlag gebruiken.

Vanaf Koning Rama IV regeerperiode namen Siams contacten met de buitenwereld toe. Nadat de koning de handel met buitenlanders had toegestaan begonnen vele landen met het installeren van een consulaat in Bangkok. Terwijl buitenlandse vlaggen waaiden over buitenlandse consulaten en schepen kwam de Thaise koning erachter dat vele buitenlandse vlaggen er veel briljanter uitzagen dan de eentonige Thaise vlag. Daarnaast zaten er in veel buitenlandse vlaggen de rode kleur waardoor de Thaise vlag niet opviel. De koning orderde het verwijderen van de "Chak" en het vergroten van de Olifant. Dit design moest de nieuwe Thaise vlag worden en moest vanaf nu overal gebruikt worden, ook op schepen. De vlag voor koninklijke schepen was het zelfde motief alleen met een donker-blauwe achtergrond. Donker-blauw stelt de Thaise monarchie voor.

Deze verandering was het keerpunt van de volledige rode vlag welke in dienst was voor meer dan een eeuw. Koning Rama V gaf het lands eerste dekreet uit betreffende vlaggen in 1891 en herzag deze tweemaal, in 1897 en in 1899. Het originele dekreet in het Siamees, Engels, Frans en Duits was gedrukt in Leipzig, Duitsland. Singapore was het eerste land wat de Koning bezocht na zijn kroning. De Koning werd begroet in de toen nog Britse kolonie met een parade en "God save the Queen". Bij zijn terugkeer overlegde de koning met muziekleraren om muziek en tekst te componeren voor Siams nationale volkslied, gebruikmakend van de melodie van "God save the queen".

In zijn eerste Europese bezoek bezocht hij 15 landen en introduceerde hij de Siamese vlag. Koning Rama VI veranderde daarna nog 2 dingen aan de vlag. In 1916 vond hij dat de olifant eleganter moest zijn en plaatste deze op een verhoging. Daarnaast werden er traditionele Siamese dingen op zijn rug gezet. Deze versie overleefde het maar ongeveer 10 maanden. De eerste wereldoorlog zorgde voor een grote verandering. De Koning dacht dat wanneer ze de eerste wereldoorlog betraden als bondgenoot dit zijn voordeel zou opleveren op militair gebied en hierdoor ook de diplomatieke betrekkingen zouden verbeteren. Hij dacht ook dat deze mijlpaal herdacht moest worden in de Siamese vlag. Hij veranderde de vlag met de olifant in een gestreepte.

Hij wou ook het design verbeteren omdat de vlag op het platteland vaker op zijn kop hing, zodat de olifant dus op zijn kop stond. Koning Rama VI koos voor kleuren die stonden voor eenheid en waardigheid, hij nam rood en wit. Deze vlag bestond uit 3 rode strepen afgewisseld door 2 witte strepen, allen gelijk in lengte. De koning hees deze vlag in zijn paleis voor verscheidene dagen voordat hij besliste om de rode streep in het midden te veranderen door een bredere donker-blauwe streep, welke de monarchie representeerde. Deze donker-blauwe kleur definieerde de vlag precies en had de zelfde kleuren als de 3 grote mogendheden. De Koning was een begaafd schrijver en hij componeerde een gedicht waarin hij de kleuren combinatie omschreef. Rode strepen staan voor de natie, witte voor de religie en zoals gezegd blauw voor de monarchie.

Hij noemde de vlag "Tong Trairong" oftewel de vlag met de drie kleuren. Siam verklaarde in 1917 oorlog aan Duitsland en kort erna kwam er een dekreet uit welke bedong dat de "Tong Trairong" de vlag met de olifant verving. Echter de olifant verscheen op de nationale vlag voor de laatste keer op een speciale Wereldoorlog 1 standaard, gemaakt van de ''Trairong'' vlag met een rode cirkel afbeeldend een witte olifant in het midden, aan de andere kant het embleem van de Koning, zijn initialen en een heilige Boeddhistische inscriptie welke als talisman diende. Koning Rama VI strategie om een klein leger, 'n zogenaamde expeditie eenheid, naar Frankrijk te sturen onder de Wereldoorlog 1 vlag met dezelfde kleuren als the "Stars and Stripes" en de "Union Jack" was een historische daad van psychologische oorlogsvoering.

Onder zijn regeerperiode maakte de Koning veel ingrijpende hervormingen en lanceerde veel initiatieven maar het ontwerp van de vlag en de introduktie van de democratie waren het overwicht. Juni 1932 was de tijd van de politieke hervorming. De revolutionairen zochten naar een lied welke hun standpunt duidelijk maakte met passionele en liberale teksten. Een nieuw nationaal volkslied werd gecomponeerd, bedoelt om een gevoel van democratie, vaderlandsliefde en publieke steun te kweken. Zes maanden later, op 10 December - nu genaamd Dag van de Constitutie -, Koning Rama VII introduceerde lands eerste constitutie welke de monarchie transformeerde van absolute naar constitutionele.

In 1939 veranderde Phibun Songkram, toendertijd premier, onder Koning Rama VIII de naam Siam in Thailand meebrengend een grote verandering van het nationale volkslied waarin Siam 3 maal werd genoemd. De naamsverandering had ook met het toenemen van het nationalisme te maken. Twee jaar later ging Thailand de 2e Wereldoorlog in. Terugblikkend; de Trairong vlag signaleerde politieke en sociale ommekeer van de maatschappij en de vraag naar democratie. De gestreepte vlag en de nieuwe internationale naam "Thailand" maakten van Bangkok een kosmopolitische stad en hebben het koninkrijk voorbereid naar het tijdperk van globalisatie. De Thais hoogachten hun vlag omdat ze het symbool is van lands grootste instellingen: de monarchie, het Boeddhisme en de natie zelf. Het is een onderwijzende, emotionele, gewijde heilige doek. De blauwe streep is een herinnering aan de grote en zeer beminde Koning Rama VI en de witte strepen zijn een herinnering voor de Thais om een goed Boeddhist te zijn.

De rode strepen zijn een herinnering aan historische tijden, bloedvergieten vermengd met heldendaden, de parade van de overwinning en de familie herenigingen na de oorlog. Ondanks dat er een herdenkingsmonument is gebouwd op de Sanahm Leewang. in nagedachtenis van de Siamese soldaten die tijdens de vele oorlogen hun leven verloren voor familie en vaderland, worden ze meer herdacht in de nationale vlag. In goede tijden herdenken de Thais hun als de onbezonnen helden welke vochten tot aan hun laatste adem voor hun familie en geliefden. Het standbeeld van Koning Rama VI in het hart van Bangkok was getuige van de onherroepelijke verandering van de stad. Zelfs met de huidige culturele en sociale veranderingen, houden de Thais zich vast aan de kern welke de stabiliteit van het land is, hun liefde en vrijheid.

Het wordt vaker aangeroepen in het volkslied in het bijzonder de regels welke zeggen "Deze thais houden van vrede, maar in oorlogstijd niet lafhartig. Onafhankelijkheid, willen ons door niemand laten onderdrukken Bloed afstaan, iedere druppel wordt voor het land geofferd". Op weekdagen om 08.00 s'rnorgens speelt op alle scholen in het land het volkslied en iedere dag om 08.00 uur en 18.00 uur onderbreken alle televisie- en radiozenders hun programma voor 1minuut om het volkslied uit te zenden. Het is altijd een boeiend moment voor de Thai om de vlag te aanschouwen tijdens het beluisteren van het sentimentele volkslied, welke vele gemoederen oproept. Hoop voor allen welke in vrede geloven, vaderlandsliefde, plezierige- en onplezierige herinneringen, dreiging van oorlog en de reizende vraag naar wereld vrede. Thailands lang gekoesterde onafhankelijkheid is de trots van de gehele natie.

In de lange vlucht naar vrijheid heeft de Thaise #vlag "Trairong" vele oorlogen doorstaan en de intense historie heeft de smacht naar vrede bijgebracht. Ze geloven eerlijk dat de "Trairong" vlag, welke vrij geboren is, verder vrij zal wapperen.
.

_________________

"Reis met een glimlach, deel u ervaring"

Boek nu via  de Thailand Gek Club de mooiste hotels in Thailand met hoge kortingen. In samenwerking met Agoda bieden wij U de goedkoopste hotels van Thailand aan.

avatar
khunrob
Admin

Aantal berichten : 2057
Registratiedatum : 24-07-13
Leeftijd : 62

http://khunrob.blogspot.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: De Thaise vlag | Thailand Gek Club

Bericht van Little Thai princess op do 29 sep 2016 - 23:15

Thais zijn er trots op dat hun vaandel nu een speciale dag heeft, schrijft Onnucha Hutasingh, want 28 september is voortaan National Flag Day, een dag om te herdenken dat koning Rama VI in 1917 de trai rong (driekleur) tot nationale vlag verhief. ‘De nationale vlag is een symbool van de Thaise natie en eer bewijzen aan de vlag toont het respect van de mensen en hun trots voor de eigen natie’, zegt viceadmiraal Jumpol, adjunct chef-staf van de marine en lid van het team van het PM’s Office dat geijverd heeft voor de speciale dag. Volgend jaar wordt de dag voor het eerste gevierd. Het team laat voor volgend jaar vlaggen maken, die qua kleur en afmetingen overeenkomen.

_________________
อารมณ์ขันคือสัญชาตญาณในการล้อเล่นกับความเจ็บปวด.
Humor is het medicijn om je pijn dragelijk te maken.

                              
avatar
Little Thai princess

Aantal berichten : 615
Registratiedatum : 23-12-13

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum