Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 6 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 6 gasten :: 1 bot

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Drugs koning van de Gouden Driehoek | Thailand Gek Club

Ga naar beneden

Drugs koning van de Gouden Driehoek | Thailand Gek Club

Bericht van Else Geraats op wo 31 jul 2013 - 9:32


Als je niet weet wie Khun Sa is, dan mis je veel van de legendes en mystiek van het reizen in de Gouden Driehoek. Khun Sa kamp ligt in een Shan dorp in de bergen, en is uiterst moeilijk te vinden. Het hoofdkwartier van Khun Sa word nu gebruikt als een soort museum ter herdenking van helden die hebben gevochten voor een onafhankelijke Shan-staat die voornamelijk gevestigd was in Birma.    

 Er zijn oude kaarten en schilderijen van de leiders in de traditionele kleding, en een kopie van een verklaring van een Shan onafhankelijkheid staat, ondertekend door de Birmese regering te zien in het museum dat vol zit met spinnenwebben. De Thaise autoriteiten hebben hem  een tijdje getolereerd omdat hij was nuttig in het afweren van vermeende communistische bedreigingen. Hij was heel open over wat hij deed, en zo vertelde hij dat hij de inkomsten uit drugs gebruikte om te vechten voor de bevrijding van de Shan etnische groep. Hij was een  held die  zich verzette tegen de Birmese junta. Khun Sa is overleden in Birma op 26 oktober 2007.

Nadat hij in 2007 overleed, hebben investeerders geprobeerd om naar  het afgelegen dorp toeristen te trekken. Naar schatting 60 procent van de heroïne die de Amerikaanse markt bereikt is afkomstig uit dit gebied. Uit zijn heroïne-inkomsten hield hij een rebellenleger van acht- tot vijftienduizend man op de been, dat kon beschikken over modernere wapens dan het Birmese leger. Hoewel de strijders vochten voor een onafhankelijke Shan-staat, werden zij ook ingezet ter bescherming van opiumtransporten.

Tegenwoordig , Khun Sa is dood, maar is vervangen door meer wrede drugskartels , speciaal het Wa leger en medeplichtigen. Zij smokkelen de laatste jaren yaba Thailand in vanuit het Shan land.
 
Birmese opiumkoning blaast laatste adem uit

Gepubliceerd: dinsdag 30 oktober 2007
Hij noemde zichzelf een vrijheidsstrijder, maar stond vooral bekend als ‘s werelds belangrijkste drugsbaron.
Khun Sa (74) overleed gisteren in Birma. 
Op het hoogtepunt van zijn macht regeerde Khun Sa over een soort drugsrijk, diep verstopt in de Gouden Driehoek, de jungle in het grensgebied van Thailand, Birma en Laos. Hij beschikte daar over satelliet-tv, scholen en luchtafweerraketten. Bijna vier decennia lang hield hij echter vol dat hij voornamelijk streed voor autonomie van de Shan. Dat is een van de etnische minderheden die een felle strijd voeren met de regering van Birma.

Onder narcotica-agenten uit vele landen stond Khun Sa beter bekend als de Prince of Death. De Verenigde Staten hadden een prijs op zijn hoofd staan van 1,4 miljoen euro. Washington schatte ooit zelfs dat 60 procent van de heroïne in Amerika afkomstig was uit de Gouden Driehoek. ‘Khun Sa verdubbelde elke tien jaar zijn productie’, aldus Donald Ferrone, die van 1993 tot 1995 aan het hoofd stond van de Amerikaanse drugsbestrijders in Bangkok. In een televisie-interview in 1996 zei hij dat Kuhn Sa’s organisatie zichzelf verrijkte ‘op een schaal die wij nog nooit eerder hebben gezien’. Het netwerk hield zichzelf volgens Ferrone in stand door omkoping, geweld en moord.

Geweld en opium
 
De Shan United Army, zoals Khun zijn leger noemde, had een maximale omvang van 25.000 man.‘Ze zeggen dat ik hoorns en slagtanden heb, maar eigenlijk ben ik gewoon een koning zonder kroon’, zei Khun Sa in 1990 tegen een verslaggever van persbureau AP. Die was na een ezelrit van elf uur doorgedrongen tot het afgelegen kamp. Khun Sa werd in 1993 geboren uit een Chinese vader en een Shan-moeder. Hij kreeg nauwelijks onderwijs maar vond zijn weg in de wereld van geweld en opium dankzij de Kuomintang, het leger dat uit China was verjaagd door de communisten van Mao. Overgebleven leden waren in de jungle van Birma gevlucht. In het begin van de jaren zestig was Khun Sa, die ook wel bekend stond als Chang Chi-Fu, al een belangrijke speler in de Gouden Driehoek.

Het gebied was in die tijd ‘s werelds belangrijkste bron van opium en zijn derivaat heroïne. Hij werd bijna uitgeschakeld in de zogenoemde Opiumoorlog van 1967. Terwijl Khun Sa en zijn Kuomintang-rivalen elkaar bestreden, gingen troepen uit Laos er met de opium vandoor. Een tijd lang vocht hij mee in een Birmese regeringsmilitie, maar in 1969 werd hij gevangengezet toen hij zichzelf verbond aan het streven van de Shan naar meer autonomie. Khun Sa kwam vijf jaar later weer vrij in een gevangenenruil met twee Russische artsen.

Amnestie

Op zoek naar wat luwte streek hij met zijn legertje neer in Thailand. Bangkok schaamde zich echter voor de aanwezigheid van een drugsbaron op zijn grondgebied en joeg hem het land uit. Khun Sa kwam terecht in Ho Mong, een idyllische vallei in Birma, vlakbij de Thaise grens. Volgens hem was de drugshandel de enige manier om de strijd van de Shan te financieren. ‘Mijn mensen verbouwen opium’, zei hij. ‘En dat doen ze niet voor de lol. Ze hebben het geld nodig om rijst en kleren te kopen.’ Khun Sa gaf zich in 1996 over aan Birma, in ruil voor amnestie. Hij zou tot aan zijn dood in luxe hebben geleefd in Rangoon. 


Kijktip: Blue-ray "American Gangster" met o.a Malcolm Goodwin & Denzel Washington binnen, die ik pas heb gekocht voor slechts  € 12,99 bij Bol.De bron van het kwaad in deze film ligt in Thailand, op slechts 13 km af van de Birmese grens.
 
Opium zelf wordt al liggend gerookt wegens het erg sterke effect. Het wordt geoogst van december tot januari en wordt verbouwd op arme grond en op hoge hoogtes, wat het een ideaal en winstgevend marktgewas maakt voor velen van de bergvolkeren. In Thailand voornamelijk gekweekt en gebruikt door de noordelijke bergstammen rond de Gouden Driehoek, die het met zich meebrachten uit China op het einde van de 19de eeuw. Tussen 1839 en 1860 vochten de Britten hun Opiumoorlogen met China, over de rechten om de drug uit India te importeren, wat resulteerde in een legalisatie en vrije handel van de drug aldaar.

Hoewel het aanvankelijk ook in Thailand een belangrijk gebruiksartikel was werd het in 1959 onder druk van de VSA verboden. Desondanks bloeide de handel in deze drug toch tijdens de Vietnam Oorlog en heeft de overheid tot op heden de productie met slechts zo'n 80 percent weten in te perken. Een deel van de illegale drugshandel is nog steeds in handen van machtige drugsbaronnen, vaak met een eigen leger en werkzaam van over de Birmaanse grens, wat het voor de politie erg moeilijk maakt om de handel volledig uit te roeien. Door middel van enkele koninklijke projecten moedigt de overheid nu vervangingsgewassen aan zoals kool, thee, maïs, etc. Dezen vragen echter meestal om het gebruik van meer landoppervlakte om een gelijkaardige opbrengst te geven, wat resulteert in de ontbossing van vele heuvelruggen, iets wat op haar beurt dan weer gevaarlijke landverschuivingen kan veroorzaken. In het Thais wordt opium fin (ฝิ่น)genoemd.

Khun Sa ขุนส่า een voormalig drugbaron en krijgsheer, die in de jaren zestig in de regio van de Gouden Driehoek vocht om kontrole over de illigale drughandel in lokale opium en die zich in het begin van de jaren tachtig terugtrok naar Birma om van daaruit te opereren. Hij werd geboren uit een gemend huwelijk, met een Unnanese vader en een Shan moeder. Hij studeerde af van een hogeschool in Tong Khi (Myanmar) en werd baas van de Inlichtingendienst van Myanmar, alvorens hij in 1963 tot kolonel werd benoemd. Vanuit deze machtspositie kon hij profiteren van de lokale produktie van opium en heroïne, alsook van de handel in jade, halfedelstenen en ivoor. Als vrijheidsstrijder voor zijn volk gebruikte hij het geld afkomstig van deze handel voor de financiering van hun strijd voor een onafhankelijke Shan-staat. In 1966 werd Khun Sa door de Birmanen gevangen genomen en voor zeven jaar in Myanmar gevangen gezet.

 Hij herwon zijn vrijheid nadat zijn vriend Fa Lan (Chan Xu Chien) twee Russische dokters die in het teken van een internationaal hulpproject naar Myanmar waren gezonden, gijzelde in ruil voor de vrijlating van Khun Sa. Hierna vervoegde hij opnieuw het Verenigde Shan Leger en stichtte later het Meuang Tai Leger, wat uitgroeide tot één van de grootste gewapende strijdkrachten van die periode. Zich bewust van de schade die drugs wereldwijd aan mensen berokkent, verklaarde hij dat hij dit betreurde maar dat het een noodzakelijk kwaad was om de vrijheid van zijn land, de Shan-staat, te bekomen. In 1986 echter, legde hij tenslotte toch de wapens neer en gaf zich over aan de Birmanen. Hij ging in Rangoon wonen waar hij verder bleef genieten van de winst uit zijn vele handelszaken. Hij kreeg de bijnaam Opiumkoning en is ook gekend als Chang Xi Fu.
 
Interessant weetje: Na 1975 werd de heroïneproductie deels overgenomen door enkele oorlogsheren uit de Gouden Driehoek, het gebied in het noorden van Thailand tussen Myanmar, China en Laos, waarbij de Myanmarees Khun Sa de grootste was. Typerend daarbij was dat de Amerikaanse ambassadeur in Thailand toen regelmatig dit de regering van Myanmar aanwreef. Alleen verbleef Khun Sa op en bloot in… Bangkok waar hij de bescherming had van enkele Thaise generaals die toen mee profiteerden. Waarbij o.m., terecht of ten onrechte, de naam viel van generaal en later premier Prem Tinsulanond, tegenwoordig de raadgever van de doodzieke koning Bhumibol Adulyadej.

Wellicht vind je dit ook interessant:

1. Grens tempel bij Thoed Thai | Thailand Gek Club
2. Thoed Thai ที่บ้านหินแตก | Thailand Gek Club
avatar
Else Geraats

Aantal berichten : 461
Registratiedatum : 28-07-13
Woonplaats : Jomtien

http://feeds.feedburner.com/NewThai

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Drugs koning van de Gouden Driehoek | Thailand Gek Club

Bericht van Khun Peter op za 14 nov 2015 - 1:37


Weer wat oud nieuws: CHIANG MAI 1984 - In de nacht van 11 maart werd Chiang Mai, de toegangspoort tot de 'Gouden Driehoek', opgeschrikt door een zware explosie. Door het exploderen van een met dynamiet geladen bestelwagen vielen een dode en 12 gewonden en werd een zwaar bewaakte villa verwoest. Nu, maanden later, is de zaak nog niet opgelost, maar de autoriteiten zijn ervan overtuigd dat het motief gezocht moet worden bij een oneerlijke heroïne- en jadedeal. De vermoedelijke dader: een medewerker van Chang Chi-Fu, alias Khun Sa, de grootste drugsmokkelaar van de 'Gouden Driehoek. Zijn bedoelde slachtoffer en eigenaar van de de verwoeste villa: generaal Ly Wen-Huan, de laatste overlevende 'warlord' van de Kuomintang.

De aanslag was het zoveelste gewelddadige incident in het turbulente leven van de nu 67-jarige Ly, die na de communistische machtsovername in 1949 uit China vluchtte met de overblijfselen van de 93e divisie van de Kuomintang (KMT), 'het verloren leger.

De aanslag bleek echter verreikende consequenties te hebben. De boze Thaise regering, die in de 'Gouden Driehoek' tussen Thailand, Birma en Laos weinig tot niets te vertellen heeft, besloot een eind te maken aan de heerschappij van de 'warlords' en de 13 Kuomintang-gemeenschappen in Noord-Thailand te onderwerpen.

#Khun-Sa

_________________
ความอิจฉาริษยา คือ การดูถูกตัวเอง Wie jaloers is op een ander, verlaagt zichzelf
avatar
Khun Peter

Aantal berichten : 355
Registratiedatum : 25-08-14

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Drugs koning van de Gouden Driehoek | Thailand Gek Club

Bericht van knuffel op wo 22 jun 2016 - 19:58

Prachtig verhaal over Khun Sa, mijn gedachten dwalen nu af en ik denk aan Prinses Mabel van Oranje-Nassau (aka Martine Wisse Smit, van drugslord K. Bruinsma) , hoewel dat niet relevant is.

_________________
Wie durft te verdwalen, vindt nieuwe wegen.
avatar
knuffel

Aantal berichten : 32
Registratiedatum : 08-11-13

Terug naar boven Ga naar beneden

Voormalige hulp drugsbaron aangehouden

Bericht van lodewijk Kuis op di 11 okt 2016 - 23:30

Lao Ta Saenlee was een voormalige medewerker van de overleden drugsbaron Khun Sa , hij en zijn vrouw, zoon van Lao en veertien anderen zijn bij een politieoperatie in een benzinestation in Mae Ai (Chiang Mai) aangehouden. Tevens nam de politie 20 kilo chrystal methamphetamine en enkele wapens in beslag. Lao Ta en zijn zoon zijn dinsdagavond naar Bangkok gebracht om daar verder aan de tand te worden gevoeld.

De heer Lao Ta Saenlee, 79, (tweede rij, gekleed in zwart) en zijn zoon Wicharn (tweede rij, rechts) (foto Royal Thai Army)
Lao Ta (79), een voormalige Kuomintang soldaat, wordt verdacht van illegale drugshandel, maar zelf ontkent hij. Eerder zat hij gevangen voor poging tot moord en illegaal bezit van wapens. Hij werd in 2008 vrijgelaten en begon in het Noorden een franchisebedrijf in Laota koffie. Lao Ta heeft altijd ontkend betrokken te zijn bij de handel in heroïne, alhoewel hij wel heeft toegegeven in de jaren zeventig gehandeld te hebben in opium. Kuomintang soldaten kregen destijds toestemming om zich in Thailand te vestigen.

_________________
Het laatste Thaise nieuws in het Nederlands. Een actief forum, excursies tips, lekkere recepten, Boeddhisme en nog veel meer.

Deze Thailand gek club is een belangrijke informatiebron voor uw toerische oriantatie in Thailand. Heel wat<br />Nederlanders kiezen voor Thailand als vakantiebestemming. Logisch,want Thailand is een land waarvan je gaat houden

avatar
lodewijk Kuis

Aantal berichten : 2237
Registratiedatum : 22-05-14
Leeftijd : 47

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Drugs koning van de Gouden Driehoek | Thailand Gek Club

Bericht van lodewijk Kuis op do 21 sep 2017 - 11:02

Dit jaar zijn minder papavervelden vernietigd dan in dezelfde periode vorig jaar, vermoedelijk vanwege de zware regenval die oogsten heeft vernield. Commandant Wichak van het Derde Legerkorps zegt dat tot nu toe 1,8 miljoen rai met papaver is vernietigd. De opium die in oktober en november zou worden geoogst, lijkt te zijn aangetast door de regen. De papavervelden die vernietigd zijn bij 65 operaties, lagen in Chiang Mai, Chiang Rai, Mae Hong Son, Tak, Kamphaeng Phet, Nan en Phrae.

_________________
Het laatste Thaise nieuws in het Nederlands. Een actief forum, excursies tips, lekkere recepten, Boeddhisme en nog veel meer.

Deze Thailand gek club is een belangrijke informatiebron voor uw toerische oriantatie in Thailand. Heel wat<br />Nederlanders kiezen voor Thailand als vakantiebestemming. Logisch,want Thailand is een land waarvan je gaat houden

avatar
lodewijk Kuis

Aantal berichten : 2237
Registratiedatum : 22-05-14
Leeftijd : 47

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Drugs koning van de Gouden Driehoek | Thailand Gek Club

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum