Navigation


 Online publicaties


 Go back to the forum

Thailand Gek Club   

Agiteren, vetmesten en aanvallen: zo maak je kunstmatig regen

vanburen69 | Gepubliceerd ma 20 aug 2018 - 2:36 | 56 Bekeken

Agiteren, vetmesten en aanvallen: zo maak je kunstmatig regen. 31 vliegtuigen van het Bureau of the Royal Rainmaking and Agricultural Aviation doen het van maart tot medio oktober. Maar de dramatische droogte is nog lang niet voorbij.

Wing Commander Maneepan Robchanachai met een 21-jarige ervaring als piloot bij het Bureau of the Royal Rainmaking and Agricultural Aviation kiest met zijn eenmotorige turboprop Caravan tussen maart en medio oktober dagelijks het luchtruim om regen op te wekken. Aan boord 700 kilo chemicaliën. Dat wil zeggen als de weersomstandigheden gunstig zijn: luchtvochtigheid, zonlicht, windsnelheid, wolken.

Om het te laten regenen moeten drie vluchten worden gemaakt. De eerste is ‘agiteren’ met sodiumchloride om de luchtvochtigheid en dampvorming te stimuleren, de tweede ‘vetmesten’ om de densiteit van de wolken te vergroten en de derde ‘aanvallen’ met droog ijs en ureum om de condensatie om zetten in regendruppels.

Thailand telt vijf Royal Rainmaking Centres met 31 vliegtuigen, waaraan bij grote droogte tijdelijke centra worden toegevoegd. Hoeveel vluchten ze maken, vermeldt het artikel niet. Wel dat in juni 92 procent van de dagen waarop gevlogen werd, succesvol was. [Een percentage dat ik nauwelijks kan geloven na alle klaagzangen over de huidige droogteperiode.] Tijdens het koude seizoen wordt er niet gevlogen, want dan is de luchtvochtigheid te laag voor condensatie; die tijd wordt besteed aan onderhoud en oefenvluchten.

 

Maneepan heeft plezier in zijn werk. ’Ik vind het heerlijk wat ik doe. Iedere keer als ik aan de stuurknuppel zit, heb ik een gevoel van vrijheid. Bovendien komt het resultaat van mijn werk ten goede van de mensen. Het beste moment is wanneer het begint te regenen als ik nog in de lucht ben.

Het kunstmatig opwekken van regen is onderdeel van een project dat de Thaise koning Bhumibol Adulyadej ooit heeft opgezet om het arme agrarische gebied 

Over de auteur