Navigation


 Online publicaties


 Go back to the forum

Thailand Gek Club   

Elephants in Motion: fascinerend verhaal over mens en olifant

vanburen69 | Gepubliceerd ma 20 aug 2018 - 2:36 | 55 Bekeken

Een draaiboek had ze niet. Ze werkte vijf jaar met haar crew aan de film. Volgde mahouts door heel Thailand en filmde wat ze tegenkwam. Het belangrijkste is liefde, zegt ze, je moet passie hebben voor je onderwerp. En zo ontstond Elephants in Motion, een documentaire over de symbiotische relatie tussen mens en olifant.

De film kreeg een onderscheiding voor Best Director en Best Story op het International Independent Documentary Festival in Hollywood en een Platinum Award op het World Documentary Festival in Indonesië. Onlangs is de documentaire gekocht door Al Jazeera, die de film met Arabische tekst gaat uitbrengen.

Wie is die vrouw met een passie voor olifanten? Narumol Sriyanond (62) is een Thais-Amerikaanse documentaire maakster. Als kind raakte ze vertrouwd met het Thaise woud omdat ze haar vader, die werkte bij de Forest Industry Organisation, vergezelde tijdens zijn bezoeken aan verschillende delen van het land. Met de cinema maakte ze kennis doordat vader in het weekend in dorpen films vertoonde in de open lucht, vaak The Blob en War of the Worlds. De boodschap aan de nog onder primitieve omstandigheden levende dorpelingen was: als je geen aandacht besteedt aan hygiëne, word je door alien meegenomen.

Narumol studeerde met een graad in theaterkunsten af aan de Chulalongkorn universiteit, behaalde een master’s graad in theater en regie aan de West Virginia universiteit in de VS en een master’s en PhD aan de Tisch School of the Arts van de New York University.

In New York ontmoette ze Spike Lee, die haar aanmoedigde films te maken die een positieve invloed op mensen hebben. ‘Hij zei: we hebben de middelen, de power en ervaring om dat soort films te maken.’

In 2007 produceerde en regisseerde ze een korte documentaire getiteld Thai Women: Challenging Aids. De film bracht haar erkenning als een opkomende vrouwelijke documentairemaker. Maar haar laatste project bracht haar terug naar het woud, waar haar fascinatie voor film maken ontstond.

Haar belangstelling voor Thaise olifanten werd in 2011 gewekt nadat ze had gelezen over een wilde olifant, een wees, die was losgebroken van de kudde en bij een overstroming van een klif was gevallen. Dorpelingen in Loei vonden het dier bij een hut waar ze hun rijst bewaarden. Na verloop van tijd raakte het dier gewend aan mensen. De olifant kreeg de naam Boonlong, wat lost merit betekent.

‘Dat is een magisch verhaal voor me’, zegt Narumol, die daarna in Lampang in contact kwam met het Thai Elephant Conservation Centre. Bestudering van de verschillen tussen Thaise en andere olifanten, leerde haar dat Thaise olifanten, in tegenstelling tot Afrikaanse, veel meer geïntegreerd waren in het dagelijks leven van mensen.

‘Olifanten zijn deel van de boeddhistische bostraditie. Thais leven dicht bij de natuur om wijsheid te verwerven. In het verleden werkten en speelden Thaise mensen en olifanten samen, en ze leefden samen tradities na. Thaise olifanten namen deel aan menselijke rituelen; ze hadden ook pauzes, net als mensen, en op boeddhistische feestdagen hoefden ze niet te werken. Daarom is het belangrijk de mensen te vertellen over het fascinerende leven van deze dieren en de symbiotische relatie tussen mens en olifant.’

Over de auteur