Navigation


 Online publicaties


 Go back to the forum

Thailand Gek Club   

Hanen gevechten in Bangkok: Een gevecht op leven en niet dood

vanburen69 | Gepubliceerd wo 22 aug 2018 - 10:58 | 84 Bekeken

Het was een gevecht tussen twee zwaargewichten: kampioen Sibmuen uit Ayutthaya en Sudsan uit Rayong. Op de tribune van Bangkok Cockpit tweeduizend toeschouwers, joelend bij een geslaagde aanval. In de vierde ronde gaf Sudsan op. Sibmuen ging naar huis met een prijzengeld van 3,3 miljoen baht. Hij krijgt een maandje rust, Sudsan’s vechtdagen zijn voorbij.

Bovenstaande zou een beschrijving kunnen zijn van een boksmatch, maar de twee vechters zijn vechthanen. Net als hun grote broers worden ze omringd met eigenaar, manager en coach. Ze hebben al tal van malen in de provincie gevochten en maten twee weken geleden hun krachten in de topwedstrijd van zeven wedstrijden.

De eigenaren hadden de maandag tevoren afgesproken dat de wedstrijd maximaal zes rondes zou duren en ze spraken af dat de eerste prijs 3,3 miljoen baht bedroeg, volgens het principe the winner takes all. De organisatie verfden de sporen van de dieren rood zodat ze niet voor de match geslepen zouden worden.

Want hanengevechten zijn een uiterst gereglementeerde sport. Metalen sporen zijn verboden, de eigen sporen zijn tijdens het gevecht bepleisterd, de lengte van de rondes is voorgeschreven (22 minuten), er wordt maximaal acht rondes gevochten, wanneer een haan te moe is geworden om te vechten, maakt de scheidsrechter een eind aan het gevecht, de dieren moeten even zwaar zijn en ze mogen maar eenmaal per maand vechten.

Bij hanengevechten mag legaal gegokt worden, wat bij een gevecht een maand eerder een eerste prijs van 22 miljoen baht opleverde. Maar toen vochten ook de twee beroemdste hanen tegen elkaar: Maneedeeng of Red Gem, bijgenaamd ‘Explosive leg’ en Chao Pinpetch of Noble Head Jewel, een Birmees ras, bijgenaamd ‘The Killer’.

Hanengevechten bestaan  heel lang. Ze worden al vermeld in de kroniek van koning Naresuan (1555-1605). Manager Visit van Bangkok Cockpit zegt: ‘Hanengevechten zijn deel van Thailand’s cultuur en traditie. De gevechten zijn een sport voor iedereen: van boeren tot mensen aan het koninklijke hof. Ik ben gefascineerd door de vechtmentaliteit van de hanen. Die beesten geven niet snel op.’

Het is inmiddels een populaire sport. Bangkok Cockpit ging zes jaar geleden met 2.000 zitplaatsen open. Iedere tweede zondag worden zeven wedstrijden gehouden. Het stadion was uitverkocht toen Sibmuem en Sudsan vochten. Degenen voor wie geen plaats meer was, konden de match buiten op een groot scherm volgen.

Sommige activisten beschouwen de gevechten als wreedheid tegen dieren. De discussie werd opnieuw gevoerd toen vorig jaar de Animal Welfare Act in de maak was. Een advocaat van de Thai Society for the Prevention of Cruelty to Animals: ‘We waren bang dat de hanen tijdens het gevecht gemarteld werden.’ Maar gezien de strenge regels werd besloten een uitzondering in de wet te maken voor traditionele gevechten.

En daar profiteerde verliezer Sudsan van, die levend de arena verliet en de rest van zijn leven nageslacht mag fokken. ‘Als een haan eenmaal verloren heeft, zal hij nooit meer vechten omdat het verlies een blijvend effect heeft op zijn geest. Hij zal dan altijd verliezen’, zegt promotor Bancherd van Bangkok Cockpit. (Bron: Bangkok Post)

Over de auteur