Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 5 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 5 gasten :: 1 bot

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Electriciteit in Chiang Rai

Ga naar beneden

Electriciteit in Chiang Rai

Bericht van Khun Peter op wo 1 okt 2014 - 12:55

Feestelijk was het zo'n kleine 25 jaar geleden, als er ergens in #Chiangrai een vrachtauto tegen een stroompaal was gereden. Vooral als de maan niet scheen. Dan gingen de gaslampen en kaarsen weer aan. De hele stad was pikkedonker. Ik kan me herinneren, dat ik het ontzettend spannend vond om dan op mijn brommertje naar een 'huisje van de opgaande zon' te rijden en even terug te keren naar de tijden dat er helemaal niets zoals elektriciteit bestond. Dat was echt: geen andere geluiden dan het gekraak der bedstee (bij tijd en wijle gelardeerd met een genoeglijk gekreun), puur natuur. Terug naar het wezenlijke! Als je reed, was de wereld niet groter dan de lichtstraal van je koplamp reikte.

De stroomvoorziening is inmiddels constant en betrouwbaar. De laatste twee jaar hebben we maar iets van drie onderbrekingen gehad, waarvan twee zelfs van te voren aangekondigd (!), zodat ik als de bliksem naar de aquariumwinkel kon om zuurstoftabletjes voor mijn geschubde vriendjes te kopen. De vier gigantische generatoren (type scheepsdiesels) die ooit de stroomverzorging van Chiang Rai voor hun rekening konden nemen, staan nog steeds gigantisch te wezen in hun loods, maar hun machtige gebrom zal de nachtelijke stilte niet meer verstoren. Deze generatoren zijn in 1941 in gebruik genomen. Voorheen hadden enkele hotels, ziekenhuizen en sommige particuliere huizen al hun eigen generatoren. De stad had toentertijd ongeveer 15.000 inwoners en de vier reuzenmachines konden dat blijkbaar aan.

Chiang Rai werd midden zeventiger jaren aangesloten op het landelijke net. De twee belangrijkste elektriciteitscentrales, die hier in het noorden dit net voeden liggen in Uttaradit (waterkracht) en Lampang (olie). De eerste steen voor de belangrijkste elektriciteitscentrale van Thailand (in Laos), dus voor de gigantische stuwdam in Nam Ngum, werd rond 1965 gelegd door de laatste Koning van Laos. In 1971 was het stuwmeer bijna vol en begonnen de turbines te draaien. Er zijn sindsdien nog twee grote waterkrachtcentrales bijgebouwd in Laos, Nam Theun I en II. Thailand (EGAT) is de grootste importeur van deze elektriciteit en voert een deel daarvan merkwaardigerwijze weer uit naar Laos en Yunnan. Zover mij bekend wordt niet alleen het net van Isarn, maar ook dat van Bangkok gevoed vanuit Laos.

- terug geplaatst en in de herhaling -

_________________
ความอิจฉาริษยา คือ การดูถูกตัวเอง Wie jaloers is op een ander, verlaagt zichzelf
avatar
Khun Peter

Aantal berichten : 356
Registratiedatum : 25-08-14

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum