Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 7 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 7 gasten

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


De pomelo in Thailand

Ga naar beneden

De pomelo in Thailand

Bericht van Little Thai princess op do 21 jan 2016 - 10:09

Wist u, dat de grootste citrusvrucht op aarde zo groot kan worden als een voetbal? Vanwege de soms enorme afmeting wordt de pomelo, want daarover gaat het, ook wel “de koning van de citrusvruchten” genoemd.

In Thailand is deze verfrissende en sappige citrusvrucht met een als een golfbal pokdalige schil bekend als “Som-o”. De naam pomelo schijnt een combinatie te zijn van het Franse pomme (appel) en het Engelse lemon (citroen). Andere namen voor deze vrucht zijn Chinese grapefruit, Bali citroen en Shaddock. De laatste naam refereert aan de kapitein van een schip, dat de pomelo naar het Caribisch gebied bracht in de 17de eeuw.

Van oorsprong komt de pomelo uit Thailand en omringende landen, maar werd later ook geteeld in China, Japan, India, Frans Polynesië, het Caraïbisch gebied, Mexico en de Amerikaanse staten Californië, Florida en Hawaii. De pomelo zou ook de voorvader van de grapefruit zijn, want botanische geleerden geloven, dat de grapefruit een hybride is van een pomelo en een sinaasappel.

In wezen zijn er hier in Thailand twee kenmerkend verschillende soorten som-o’s verkrijgbaar. De “som-o thong dee” met roze vruchtvlees, rond van vorm en veel zoeter van smaak dan zijn zurig neefje, de “som-o khao nam pheung”, die geel vruchtvlees heeft en aan één kant ietwat puntig is gevormd.

Doorgaans is een pomelo iets groter dan een grapefruit, maar dat komt vooral door de dikke schil, die in kleur kan variëren van groen tot geel. Meestal wordt het vruchtvlees vers gegeten, maar het wordt ook wel ingemaakt in gelei of siroop. De Chinezen beweren, dat iedereen, die een pomelo eet, gezegend wordt met veel geluk!

De pomelo wordt gemakkelijker gegeten dan geschild, want de dikke schil, die zo’n beetje het halve gewicht van de vrucht uitmaakt, is niet zo eenvoudig te verwijderen. Het beste is, een kapje van de top af te snijden en dan met een scherp mes vier of acht verticale snedes te maken. Ga dan met de duim onder de schil en het zal, net als bij een sinaasappel, gemakkelijk loslaten. Dan gaat de duim van boven in de vrucht om de pomelo in al zijn segmenten te verdelen. In tegenstelling tot de sinaasappel en ook wel de grapefruit, wordt het membraam van elk segment verwijderd alvorens het te eten. Zie hiervoor ook onderstaande video:

Je kunt het jezelf ook gemakkelijker maken door de pomelo kant en klaar in een straatstal of supermarkt te kopen. Omdat de Thais de pomelo nogal zuur vinden zit er bij de vers verpakte pomelo een zakje roze suiker, hetgeen naar mijn idee het gezonde van de vrucht enigszins vermindert. De pomelo is door het sap een goede laagcalorische dorstlesser en een goede vezel-leverancier. De pomelo levert maar liefst bijna 200% van de dagelijkse portie vitamine C en bevat ook talrijke antioxidanten.

Of het waar is of niet kan ik niet zeggen, maar er wordt ook wel beweerd, dat het eten en langzaam kauwen van de pomelo goed is om een kater weg te werken, verkoudheid en indigestie te genezen en zelfs goed is om wagenziekte te voorkomen.
Bron: Pattaya Trader, Auke Boon

Trefwoord(en) #Som-o #pomelo

_________________
อารมณ์ขันคือสัญชาตญาณในการล้อเล่นกับความเจ็บปวด.
Humor is het medicijn om je pijn dragelijk te maken.

                              
avatar
Little Thai princess

Aantal berichten : 587
Registratiedatum : 23-12-13

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum