Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 6 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 6 gasten :: 1 bot

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


likay ลิเก Thais volkstheater met extravagante kostuums

Ga naar beneden

likay ลิเก Thais volkstheater met extravagante kostuums

Bericht van Little Thai princess op zo 29 mei 2016 - 15:22

likay ลิเก is een nogal ouderwetse vorm van zang en dans drama, met thema's over koningen, koninginnen en hof, gespeeld door een meestal rondreizen gezelschap of reizend theater. Ze worden ingehuurd tijdens dorpsfeesten of jaarlijkse boeddhistische feesten in tempels. Maar ook bij crematie plechtigheden zij ze soms te zien en te horen

likay artiesten improviseren hun dialogen en teksten en ze worden begeleid door een Pih Phaat orkest dat traditionele muziek speelt, het is ontstaan, of in de late Ayutthaya periode of aan het begin van de Rattanakosin periode en werd vroeger gespeeld door mannen ondanks dat de artiesten een dikke laag make-up , lippenstift en vaak ook valse wimpers hebben, waardoor ze er heel vrouwelijk uitzien.

De hedendaagse acteurs van likay Niyom (populair likay) dragen kleurrijke, glitterende kostuums, versierd. met imitatie edelstenen, en bovendien nep sieraden,en ze dragen ze lange witte sokken en een soort van hoofdtooi. likay is niet meer veel te zien daar het wellicht wat ouderwets vermaak is.

Likay groepen reizen het land door en treden op in openluchttheaters op plekken waar ze publeik denken te trekken, voorals op tempelmarkten. De optredens duren vaak ruim vijf uur en gaat  meestal over het koningen en het hof. In de oude gemeenschap van Mahakan Fort ontstond een eeuw geleden de likay zegt de Silpakorm universiteit. Een klein groepje trad vroeger dagelijks op achter de toen bekende Made In Thailand markt in Pattaya.

Het Likay repertoire omvat historische gebeurtenissen en sprookjes, maar wordt zeker geladeerd met veel humor.De hoofdrolspelers zijn phra (held), nang (heldin), kong (schurk), itcha (schurkin) en joker (een mannelijke of vrouwelijke clown) in de rollen van prinsessen, koningen en burgers. De verhalen zijn natuurlijk liefdesverhaaltjes, waarbij de geliefden allerlei obstakels tegen komen en familie drama’s, die altijd een goed einde krijgen. Alhoewel het taalgebruik en het karakter van sommige spelers brutaal en respectloos lijkt, wordt er een scherpe grens tussen goed en kwaad getrokken.

De figuren Khun Chang en Khun Paen behoren tot de meest populaire Likay figuren. Deze karakters vinden hun oorsprong in het volksverhaal met een dramatische driehoeks verhouding. De twee mannen strijden om dezelfde mooie vrouw.

Na een uur van intro met “phipat” muziek, volgen de scenes van geïmproviseerde teksten, afgewisseld door zang, zich op. Er is een sterke band tussen de spelers en het publiek. Likay kent ook verzoeknummers, maar zelden tot nooit wordt iemand uit het publiek op het podium gevraagd. Ook wordt een hoog beroep gedaan op het voorstellingsvermogen van het publiek. Niet alles wordt gevisualiseerd.

-Diverse bronnen-

Tags: #likay #ลิเก  #theater

_________________
อารมณ์ขันคือสัญชาตญาณในการล้อเล่นกับความเจ็บปวด.
Humor is het medicijn om je pijn dragelijk te maken.

                              
avatar
Little Thai princess

Aantal berichten : 610
Registratiedatum : 23-12-13

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum