Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 9 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 9 gasten :: 1 bot

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Schiedammer Jeremias van Vliet zette Thailand op z'n kop

Ga naar beneden

Schiedammer Jeremias van Vliet zette Thailand op z'n kop

Bericht van lodewijk Kuis op za 9 jul 2016 - 4:10


10 december 1636 in Ayutthaya "Picnic Incident" een groep van een tiental Nederlanders maakte een boottocht op de Chao Phya River. Ze werden dronken en maakte een overlast in de buurt van één van de heiligste tempels van de oude hoofdstad, Wat Worachet, die zij oneerbiedig Wat Boeretiet noemde, wat letterlijk betekent 'een boeren tiet' en werd mogelijk gekscherend gebruikt om de pagode-achtige chedis en prangs te beschrijven.

Ze zeilde langs het paleis van de koning en hadden maling aan veiligheidsvoorschriften schonden de paleis regelgeving, zij gingen aan land en gedroegen zich als boerenpummels en smadelijk tegen alle Siamese die hun pad kruiste, en scholden iedereen uit en zeiden dat de koning een tiran was (de Nederlanders spraken Thais). Ze sloegen zelfs een dienaar van de prins en gingen een huis in om voedsel te stelen van een zieke Siamese. Toen koning Prasat Thong (1629-1656 AD) hoorde over het incident, werd hij zo woedend dat hij direct al de Nederlanders had gearresteerd en ze zouden worden doodgetrapt door olifanten als straf.

Dankzij zijn goede contacten met hof functionarissen lukt het Van Vliet, op dat moment ook nog eens geteisterd door beriberi, met veel moeite de mannen vrij te krijgen en de andere maatregelen na zes weken ongedaan te laten maken. Maar daarvoor moet hij wel diep door het stof. Hij moet een verklaring ondertekenen waarin hij belooft voor toekomstige incidenten persoonlijk de verantwoordelijkheid op zich te nemen. En hij moet op audiëntie bij de koning komen, waarbij hij wordt onderworpen aan een behandeling die normaal voor berouwvolle misdadigers is bestemd. Het evenement wordt in detail beschreven in het dagboek van Jeremias van Vliet, de waarnemend directeur van het V.O.C. buitenpost in #Ayutthaya op het moment van het incident.

Tags: #VOC

_________________
Het laatste Thaise nieuws in het Nederlands. Een actief forum, excursies tips, lekkere recepten, Boeddhisme en nog veel meer.

Deze Thailand gek club is een belangrijke informatiebron voor uw toerische oriantatie in Thailand. Heel wat<br />Nederlanders kiezen voor Thailand als vakantiebestemming. Logisch,want Thailand is een land waarvan je gaat houden

avatar
lodewijk Kuis

Aantal berichten : 2339
Registratiedatum : 22-05-14
Leeftijd : 48

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum