Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 4 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 4 gasten :: 1 bot

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Back to the future: Nachtwerk met Sjon Hauser

Ga naar beneden

Back to the future: Nachtwerk met Sjon Hauser

Bericht van Khun Peter op zo 31 jul 2016 - 11:51


‘Thailand, zacht als zijde, buigzaam als bamboe’ is wellicht het bekendste boek over Thailand van Sjon, wat onbekender maar met heel veel lees fans schreef hij vaak leuke stukjes voor de krant zoals over Bernard Trink (geboren 1931) is een voormalig columnist voor de Bangkok Post :

Wat na het behalen van zijn ba sociale wetenschappen voor Bernard Trink een vakantie van een maand had moeten worden, werd een jarenlange zwerftocht door Azië. Om in zijn onderhoud te voorzien werkte Trink bij verschillende Engelstalige kranten in India, Japan en Hongkong. Na enkele jaren, in 1965, kwam hij bij de Bangkok World terecht. Voor de krant versloeg Trink in 1.966 de shows die Bob Hope gaf voor Amerikaans personeel van de militaire bases in Thailand. Men was er zo tevreden over dat Trink werd gevraagd de Nite Owl- pagina over Bangkoks uitgaansleven over te nemen.

Sindsdien is Trink de Nite Owl gebleven, zij het dat zijn tips over stappen in Bangkoks hoerenbuurten nu in de Bangkok Post verschijnen. Elke zaterdag kijkt de grote specialist van de internationaal beruchte vleesmarkt ons aan vanuit het blad. Of juister: nederig heeft de pijp rokende Trink de ogen neergeslagen op het fotootje boven de Trink Page. De pagina van Trink informeert de Engels lezende hoerenloper over waar er speciale korting op eten of een drankje te krijgen is, van welk meisje (ze dragen nummers) in welke gogo-bar de dans en het figuur Nite Owl die week het meest heeft bekoord, welke nachtclub je afzet met cover charges en waar je erop bedacht moet zijn door travestieten te worden lastig gevallen.

Om op de hoogte te blijven bezoekt Trink nachtelijks zo'n achttien bars. „Dat doe ik opdat ik de lezer van een zo goed mogelijk advies kan voorzien, zodat hij value for money krijgt", zegt Trink. Het is twee uur in de middag. Trink kijkt me enigszins sceptisch aan vanuit zijn 'smokers corner', een hoek in de redactiezaal van Thailands invloedrijke engelstalige krant. Op het bureau ligt zijn pijp tussen verschrompelde mandarijnenschillen. Achter de entertainment editor hangen zo'n twintig platen van pin up-girls. Trink is dikker dan de krantefoto doet vermoeden en hij probeert de over zijn broek puilende buik niet te verbergen. Trink is een begrip in Bangkok, een instituut.

Hij heeft een romanschrijver ooit zelfs geïnspireerd tot een karakter. Soi Cowboy, na Patpong Bangkok's beroemdste straat met nachtclubs, heeft zijn naam aan Trink te danken: „Het was nogal lang om elke keer de ligging ervan te beschrijven, dus bedacht ik deze korte naam." Het was Bernard Trink die als eerste vorig jaar protest aantekende bij de opening van de 'Nazibar' in Bangkok. Binnen enkele weken veranderde de bar zijn naam en verdwenen de hakenkruizen en ss-versierselen uit het interieur. „Er zijn altijd twee soorten bars geweest in Bangkok", zegt Trink, „die voor Thaise klanten en die voor buitenlanders." De eerste groep is de grootste, maar het is vooral de tweede, gelegen in een drietal wijken in Bangkok en in de badplaats Pattaya, waarover Trink schrijft. Over de vele gay bars en -discotheken rapporteert Trink niet: „Ik houd er niet van. Dat is een persoonlijke keuze, niet een van de krant." Bernard Trink is achtenvijftig, getrouwd met een Thaise vrouw en vader van drie kinderen, die nu in de Verenigde Staten wonen.

Hij is er nogal eens van beschuldigd met zijn rubriek prostitutie en sekstoerisme te bevorderen. Maar dat vindt hij onzin: „Ik rapporteer wat ik zie. Ik ben vooral criticus. We hebben hier op de krant ook een specialist misdaad, die de politiebureaus langs gaat. Denk je dat de misdaad ophoudt als hij zijn berichtgeving staakt?" Behalve tips over het uitgaansleven biedt de Trink Page als inleiding doorgaans een meer algemene beschouwing. Die kan over van alles gaan, zoals aardbevingen (met het advies kalm te blijven en voorbereid te zijn op naschokken), liefdesdrankjes of de uitdrukking 'Over smaak valt niet te twisten'.

Trink bespreekt ook wel boeken voor de Bangkok Post en niet zelden krijgt een historisch getint werk zijn aandacht. De Trink Page eindigt altijd met de in hoofdletters gedrukte woorden BUT DON'T GIVE A HOOT! Ook deze week dus, voorafgegaan door de tekst van een grafitti: „Old soldiers never die. Only the young ones."


#SJON-HAUSER #Bangkok-Post
Bron: 16-06-1989 NRC Handelsblad

_________________
ความอิจฉาริษยา คือ การดูถูกตัวเอง Wie jaloers is op een ander, verlaagt zichzelf
avatar
Khun Peter

Aantal berichten : 356
Registratiedatum : 25-08-14

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum