Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 5 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 5 gasten :: 1 bot

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Back to the future: THAISE NICHTEN

Ga naar beneden

Back to the future: THAISE NICHTEN

Bericht van Khun Peter op zo 31 jul 2016 - 14:08


In Amsterdam is het nu tjokvol met homo's in afwachting van de komende kleurrijke Canal Parade 6 augustus. Leuk om een oud stuk van Sjon Hauser aan jullie te laten lezen:

Thailand geldt bij westerse homoseksuelen als paradijs. De jongens zijn er prachtig en lonken in bars of vanaf de straathoek opzichtig naar de eenzame farang (westerling). Travestieten zijn in de parken en stadscentra vaak een kleurrijke attractie van wie het buitenissig gedrag getolereerd wordt. Voeg daarbij dat er traditioneel nooit een wet of een dwangmaatregel tegen homoseksueel gedrag heeft bestaan en het beeld dringt zich op dat bij de Thais van onderdrukking van homoseksualiteit geen sprake is. Dat deze indruk onjuist is wordt overtuigend betoogd door de Australiër Peter Jackson in wat de eerste studie over mannelijke homoseksualiteit in Thailand is. (Eerder verscheen van Jackson een lijvige studie over de vermaarde Thaise monnik Buddhadasa). Homoseksualiteit is zelfs zo taboe, dat van een Thaise homobeweging nog nauwelijks een kiem aanwezig is. Homoseksualiteit wordt gezien als ongepast gedrag dat men dient te vermijden. Anderszins is het ook het resultaat van een slecht karma en heeft daardoor iets meelijwekkends waarvoor men wel tolerant wil zijn. In tegenstelling tot in het Westen zijn de sancties tegen homoseksualiteit in Thailand traditioneel niet religieus of gerechtelijk, maar voornamelijk moreel. Wat dat betreft is de Thaise maatschappij alles behalve liberaal.

Dat blijkt ook uit de stapels brieven die Oom Ko van homoseksuelen ontvangt. Oom Ko is de vraagbaak voor hun problemen in een populaire rubriek in het boulevardblad Plaek (Bizar). De hoofdmoot van het werk van Jackson bestaat uit de analyse van een groot aantal van die brieven en de adviezen van Oom Ko - de laatste is een aardige maat voor de normen van de 'ruim denkende' burger. Dat Thailand bij de westerling toch vaak overkomt als een gay Paradise heeft vooral te maken met het enorme pragmatisme van het Thaise handelen: als er dan toch zo'n 'ziekelijke neiging' bestaat, dan moet er ook maar een gemakkelijke uitlaatklep voor mogelijk zijn. Zulk pragmatisme kleurt ook veel ander sociaal gedrag in Thailand. Het zijn ook enkele algemeen geldende normen die hun stempel drukken op homoseksualiteit in Thailand. De opmerkelijke fixatie op actief en passief homoseksueel gedrag ('kings' en 'queens') is volgens Jackson geheel gemodelleerd naar de heteroseksuele norm en de minderwaardige positie van de katoey (travestiet en altijd in de passieve rol) reflecteert de positie van de vrouw in Thailand. En de klasse van waaruit een briefschrijver komt bepaalt zelfs welk advies Oom Ko geeft. Homoseksuelen uit de goede milieus raadt hij vaak aan hun gevoelens te verdringen om toch maar normaal te worden en te trouwen, maar van briefschrijvers uit een laag milieu is zijn advies veel pragmatischer en is de tolerantie voor het homoseksuele gedrag groter aldus Sjon Hauser

Tags: #Gay #homo #Sjon-Hauser

Bron: NRC Handelsblad 27-01-1990

_________________
ความอิจฉาริษยา คือ การดูถูกตัวเอง Wie jaloers is op een ander, verlaagt zichzelf
avatar
Khun Peter

Aantal berichten : 356
Registratiedatum : 25-08-14

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Back to the future: THAISE NICHTEN

Bericht van flowerMARCet op ma 1 aug 2016 - 10:43

@Khun Peter schreef:In Amsterdam is het nu tjokvol met homo's in afwachting van de komende kleurrijke Canal Parade 6 augustus.

Ik denk dat Sjon Hauser deze dagen wellicht liever in Amsterdam zat dan in Chiang Mai, want nu miste hij bijvoorbeeld "Cockring werpen voor homoseksuele #vluchtelingen in Westerpark"

Fotograaf Erwin Olaf heeft op het Milkshake Festival in het Westerpark een bijzondere manier gevonden om geld in te zamelen. Bezoekers kunnen een ring over een dildo gooien, Olaf noemt dat 'cockring-werpen'.

Het was druk bij het spel, tot grote vreugde van de fotograaf. 'Moet je kijken hoe een geweldige mix dit is van mannen en vrouwen, die allemaal hun eigen identiteit hebben', jubelde Erwin Olaf tegen AT5's Your Daily Pride. 'Dit is een rainbow-buddygroep voor vluchtelingen die hier aankomen met een homoseksuele, lesbische of transgender achtergrond. Daar zijn we nu geld voor aan het ophalen.'

Het Milkshake festival duurt vanwege Europride dit jaar twee dagen in plaats van een, het cockring werpen is slechts een van de opvallende activiteiten daar

avatar
flowerMARCet

Aantal berichten : 150
Registratiedatum : 08-04-16

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum