Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 9 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 9 gasten

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Back to the Future: Condoomcampagne in Thailand

Ga naar beneden

Back to the Future: Condoomcampagne in Thailand

Bericht van Khun Peter op ma 1 aug 2016 - 0:57


En toen was er AIDS, het is inmiddels een bekende ziekte, maar was dat niet altijd. Begin jaren tachtig wisten de verontruste artsen zich geen enkele raad mee. Sjon Hauser schreef er ook over in een Briefkaart uit Bangkok:
Met op de achtergrond in het licht van de ondergaande zon de sprookjesachtige torentjes van de Tempel van de Smaragden Boeddha — een boeddhistisch Disneyland van glitterwerk — blaast een straatjoch van een jaar of zeven een condoom op.

Hij steekt het ballonnetje uit naar een vierjarig meisje dat er toegewijd aan begint te zuigen. De honderden omstanders lachen vertederd — deze act stond niet op het programma. Met een AIDS-foldertje in hun hand volgen ze daarna weer de eigenlijke show. Een jongeman met een wit geverfd gezicht prijst de kwaliteiten van condooms. In ambtenarenuniform gestoken vrouwen die net van hun werk komen zijn hier even blijven hangen; venters die hun kraampje in de steek hebben gelaten; boeren uit het noordoosten met bruin geblakerde gezichten en hun lichaam onder de magische tatoeages, al dagen op zoek naar werk in de hoofdstad; en talloze slumkinderen. Een opgeschoten puber roept dat zo'n condoom hem te klein lijkt. De clown rekt het rubber tot een halve meter uit. „ Poh laew — toch wel genoeg", reageert de jongen. Als het donker wordt en de laatste condooms zijn uitgedeeld wordt de anti-AIDS-campagne door een gitarist beëindigd met een liedje van Caravan, dat de tijden van activisme en hervormingen van vijftien jaar geleden even lijkt terug te roepen.

Aan de droom van een democratisch Thailand kwam in 1976 op dezelfde plaats definitief een einde toen zo'n honderd 'linkse' studenten werden gelyncht door paramilitairen en opgehitste padvinders en lts-ers. Het werd afgeroomd met een rechtse staatsgreep. Nu lijkt er in Bangkoks Hyde Park weer een sprankje hoop te zijn. Vanavond is echter geen strijd gevoerd tegen de militairen of de corruptie, maar tegen een ander monster dat door Thailand waart. Een vreemd monster, eerder een soort boze geest, onzichtbaar, maar die je aanvalt als je zondige dingen doet. Een geest waarvan de overheid zei dat ze hem „onder controle" heeft, maar waarover niet te veel gepraat moest worden omdat dat het toerisme zou schaden.

Een geest die niettemin zo gevreesd werd dat sommige bezetenen gek werden, weigerden te eten en stierven van de uitputting of zelfmoord pleegden. Ander hiv-positieven verborgen zich uit angst voor de gezondheidsautoriteiten, terwijl het volk de geest bewierookte met zoete stemmetjes: „Je hebt het toch alleen op buitenlanders gemunt, hè?" Tot vorig jaar juli Chatichai Choonhavan Thailands nieuwe premier werd, werden preventieve campagnes tegen AIDS door de overheid zelfs niet overwogen. Particuliere initiatieven om iets aan voorlichting te doen werden ontmoedigd. De politiek bestond slechts uit het afnemen van enorme aantallen AIDS-testen. Het desastreuze karakter van zo'n politiek werd onlangs beklemtoond door autoriteiten van de who .

Voor de eerste conferentie over AIDS in Azië en de Pacific had men gekozen voor het luxueuze Dusit Thani Hotel, op een steenworp afstand van Bangkoks beruchtste hoerenbuurt Patpong en een kwartiertje lopen van Klong Toey, een slum wijk waar al bijna de helft van de heroïnespuiters is besmet met AIDS. Met 300.000 heroïnegebruikers lijkt het erop dat het Land van de Glimlach wat betreft het aantal hiv-positieven in Azië op kop loopt. Een andere risicogroep blijkt echter nog nauwelijks getroffen. Een Thaise gezondheidsautoriteit meldde dat van de tienduizenden geteste prostituees 0,2 procent besmet is. Menig gedelegeerde leek opgelucht adem te halen, anderen waren met stomheid geslagen. Het straattoneel is een initiatief van Empower. Deze organisatie geeft de prostituees van Patpong voorlichting over abortus en geslachtsziekten. Ook kunnen de meisjes er Engelse les krijgen, allemaal om hun zelfvertrouwen te versterken. Sinds twee jaar krijgen ze ook informatie over AIDS. Met het straattoneel probeert Empower om een grotere groep te bereiken. Een van de omstanders beoordeelt de demonstraties van het condoom als fun tooi te seksistisch. Maar, zegt de oprichtster van Empower: „in dit geval heiligt het doel de middelen." SJON HAUSER

Tags:#Sjon-Hauser #Condooms #Aids #SOA
Bron: NRC Handelsblad
09-05-1989


_________________
ความอิจฉาริษยา คือ การดูถูกตัวเอง Wie jaloers is op een ander, verlaagt zichzelf
avatar
Khun Peter

Aantal berichten : 356
Registratiedatum : 25-08-14

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum