Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 6 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 6 gasten :: 1 bot

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Het levensverhaal van 'Thai Country Music Koningin' Pumpuang

Ga naar beneden

Het levensverhaal van 'Thai Country Music Koningin' Pumpuang

Bericht van Little Thai princess op do 20 okt 2016 - 12:38


Pumpuang wordt geboren op 4 augustus 1961 in het Noordoosten van Thailand (Isan) en wel als "Ramphung Chithan". Vlak na haar geboorte verhuist het gezin naar Suphanburi. Ze is het vijfde kind uit een gezin van in totaal 12 kinderen. Al op jonge leeftijd verlaat ze de school om zo haar broertjes en zusjes in staat te stellen verder te leren. Ze gaat haar ouders helpen en maakt lange dagen in de rietsuikervelden. Die inkomsten heeft het gezin hard nodig om te kunnen overleven. Zo krijgt ze nooit de kans om te leren lezen en schrijven. In haar directe omgeving valt ze op door haar mooie stem. Van jongs af aan is zingen haar grootste passie en levert het extra inkomsten op voor het gezin als ze aan vele zangwedstrijden deelneemt én prijzen wint.

Bij één van die gelegenheden wordt ze ontdekt door de leider van een orkest en staan haar ouders toe dat ze opgeleid wordt tot zangeres. Ze moet echter onderaan beginnen, eerst als hulpje van de bandleden en later als danseres. Af en toe mag ze zingen in het voorprogramma. Op een gegeven moment schrijft de bandleider speciaal een song voor haar. Het kost Pumpuang verschrikkelijk veel moeite de tekst in te studeren omdat ze niet kan lezen. Haar eerste song wordt in Thailand een succes. Kort daarop krijgt ze een affaire met de saxofonist in de band. Beiden verlaten het orkest en kunnen slechts met moeite het hoofd boven water houden.

Na het aanbieden van excuses aan de oude bandleider krijgt het paar permissie zich aan te sluiten bij een nieuw band. Van de directeur krijgt ze een nieuwe artiestennaam : Pumpuang Duangchan. Ze neemt een aantal nieuwe liedjes op en wordt landelijk bekend. Ze keert ook terug naar haar ouderlijk huis om haar echtgenoot voor te stellen. Het pas getrouwde stel krijgt land van haar ouders in eigendom. Hiermee kunnen ze hun eigen band financieren. Pumpuang's man wordt directeur. Al haar broers en zussen worden ook ingezet. Twee broers worden 'manager' en al haar zussen worden danseres.

Speaker Nak Rong Baan Nog

De eerste concerten zijn een succes. De grote doorbraak blijft echter uit en de band lijkt tot mislukking gedoemd tot...een TV producer Pumpuang 'herontdekt'. Ze wordt uitgenodigd in een TV-show (1978). Het optreden maakt zo'n indruk dat haar naam in één klap definitief gevestigd is. Ze neemt duetten op met vele Thaise sterren en met een nieuw orkest geeft ze uitverkochte concerten door heel Thailand. Alles lijkt nu mee te zitten, het geld stroomt binnen en wederom kan ze een steun zijn voor haar ouders en familie die ze financieel ondersteunt (wat ze overigens ook al deed toen het haar nog niet zo voor de wind ging!). Haar manager besluit tevens de stijl van haar songs te veranderen. Naast de langzame melodieuze liefdesliedjes zingt ze nu ook snellere, goed in het gehoor liggende ritmische nummers.

Privé gaat het minder goed. Haar man krijgt een relatie met een jongere zus van Pumpuang die er genoeg van heeft danseres te zijn en zelf ook als zangeres voor het voetlicht wil treden. Als hij ook nog haar geld verbrast aan luxe spullen en buitenechtelijke avontuurtjes besluit ze van hem te scheiden. Overigens staat Pumpuang's moeder erop dat hij aanblijft als directeur van de band.

Speaker Ai Sang Neon

Bij het schieten van een videoclip in Hua Hin ontmoet Pumpuang de acteur Kraison waarmee ze gaat samenleven. Ze maken zelfs samen een film.Maar er komt tegenslag na tegenslag. Een ouder broer van Pumpuang verleidt een danseres en belooft met haar te trouwen. Wanneer hij deze belofte niet nakomt en hij gezien wordt met een andere vrouw pleegt deze danseres zelfmoord. Pumpuang is hevig geschokt.

Haar ster blijft echter stijgen, ze geeft concerten op Thailands grootste concertpodia en wordt zelfs uitgenodigd op te treden in het exclusieve Dusit Thani Hotel voor het crème de la crème van de Thaise upperclass. Ze is een succes! Ze ontvangt zelfs Koninklijke onderscheidingen. Ze trouwt ook met haar acteur. Als ze zwanger is neemt hij alle zaken van haar over. In korte tijd verspilt hij haar vermogen door speculaties op de beurs. Waarschuwingen van haar moeder slaat ze in de wind.

Met Pumpuang's ex-man gaat het ook slecht. Hij drinkt, komt laat of niet thuis en verspilt eveneens veel geld. Als hij zijn vrouw (Pumpuang's jongere zus) vervolgens ook nog gaat slaan komt een jongere broer van Pumpuang verhaal halen. Er onstaat een woordenwisseling en een handgemeen waarbij een vuurwapen afgaat. De ex-man van Pumpuang wordt gedood. Pumpuangs broer wordt veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Wederom is Pumpuang geschokt en hevig geëmotioneerd.

Speaker Kwaam Rak Muan Ya Kom

Haar problemen blijven voortduren. Door geldgebrek brengt haar man nieuwe songs uit zonder tussenkomst van Pumpuangs impressario. Deze verbreekt daarop het contract. Haar man dwingt haar ook blanco checks te tekenen. Intussen bevalt ze van een zoon: Phet. Dan beginnen de problemen met haar gezondheid. Tijdens een concert stort ze volledig in en wordt opgenomen in het ziekenhuis. Artsen adviseren haar rust te nemen. Na enige tijd maakt ze haar comeback maar al bij het eerste optreden gaat het fout: ze moet op een stoel gaan zitten; door vermoeidheid overmand. Haar gezondheid holt achteruit en kost veel geld. Pumpuang's familie wordt ongerust. Hun hele bestaan is afhankelijk van Pumpuang's inkomsten. Haar man besluit hun zoon voor studie naar Chiang Mai te sturen en het hele gezin verhuisd mee (ook omdat de lucht er beter is dan in Bangkok). Pumpuang moet echter voor optredens vaak de lange reis naar Bangkok maken waardoor ze gescheiden is van haar man.

Speaker Naang Hong

Als deze vervolgens wordt gefotografeerd in het gezelschap van een oude vriendin en deze foto in alle kranten verschijnt wil Pumpuang haar man niet meer zien. Op dat moment is ze net weer ontslagen uit het ziekenhuis. Ze besluit haar optredens te hervatten maar komt niet verder dan één song. Weer wordt ze opgenomen en artsen constateren een immuniteitsziekte. Haar lichaam heeft praktisch geen weerstand. Om kosten te sparen laat haar man Pumpuang opnemen in een openbaar ziekenhuis en niet in een privékliniek.

Uit ongenoegen hierover besluit Pumpuang haar medicijnen niet meer in te nemen. Pumpuang's moeder is kwaad op de echtgenoot en verwijt hem niet goed genoeg voor haar dochter te zorgen. Intussen regelt Pumpuang's man bij de bank dat Pumpuang zonder zijn handtekening geen geld mag opnemen. Gedurende een van de vele ziekenhuisopnames spreekt Pumpuang een bandje in voor haar fans waarop ze vertelt hoe slecht zij door haar man behandeld wordt.

Pumpuang's familie probeert wel van alles voor haar te doen, zelfs zwarte magie! Maar Pumpuangs man geeft daar geen toestemming voor. Op het laatst verbiedt hij haar zelfs om haar eigen zoon te zien die in Chiang Mai verblijft. Als excuus voert hij op dat Peth examens heeft (examens op 5-jarige leeftijd?). Radeloos besluit ze zelf op weg te gaan en verlaat Bangkok per auto. Onderweg stopt ze in Phitsanulok bij de bekende tempel "Wat Phra Si Ratan Mahthat". Na gebed voor haar zoon stort ze in en wordt met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Ze komt niet meer bij kennis en overlijdt op 31-jarige leeftijd..
Geboren: 4 augustus 1961, Changwat Suphanburi, Thailand
Overleden: 13 juni 1992, Phitsanulok, Thailand.


Bezoek een Wat Thapkradan, het middelpunt van haar verering, in Song Phinong district, provincie Suphanburi.
Met dank aan Thailandgek Erik Hendriks
http://members.ziggo.nl/erikhendriks/watpumpuangnl1.htm

#Pumpuang #Wat-Thapkradan

_________________
อารมณ์ขันคือสัญชาตญาณในการล้อเล่นกับความเจ็บปวด.
Humor is het medicijn om je pijn dragelijk te maken.

                              
avatar
Little Thai princess

Aantal berichten : 629
Registratiedatum : 23-12-13

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Het levensverhaal van 'Thai Country Music Koningin' Pumpuang

Bericht van khunrob op wo 26 okt 2016 - 20:20

Een heerlijke zangeres, ik kreeg vroeger regelmatig post van Erik, hij stuurde me haar muziek of een leuk kado zoals een lijstje met een postzegel van koning Bhumibol. De oude site van Erik Hendriks  stond dacht online van 1998 - 2005 die ik regelmatig bezocht maar niet te lang want dat koste toen telefoon tikken haha. O ja ook in die zelfde tijd surfde ik vaak naar de site van Rene Hasekamp http://www.hasekamp.net/experiences_nl.htm

Het originele Pumpuang verhaal werd door Erik vertaald met de permissie van ThaiWorldView.

_________________

"Reis met een glimlach, deel u ervaring"

Boek nu via  de Thailand Gek Club de mooiste hotels in Thailand met hoge kortingen. In samenwerking met Agoda bieden wij U de goedkoopste hotels van Thailand aan.

avatar
khunrob
Admin

Aantal berichten : 2091
Registratiedatum : 24-07-13
Leeftijd : 62

http://khunrob.blogspot.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum