Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 5 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 5 gasten :: 1 bot

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Ook dit is Thailand: Condominium voor zwaluwen

Ga naar beneden

Ook dit is Thailand: Condominium voor zwaluwen

Bericht van Little Thai princess op ma 11 sep 2017 - 10:04

Wie Pak Phanang (Provincie Nakhorn Sri Thammarat) binnen rijdt, via de grote brug over de rivier, krijgt een mooi panoramisch zicht van deze stad. Wat hierbij meteen opvalt zijn de vele grote appartementsgebouwen (condominium). Als we deze kleurloze vierkante gebouwen dichter benaderen merken we dat ze noch ramen noch deuren hebben. De bewoners ervan zijn dan ook geen mensen, neen, het zijn zwaluwen.

Het huisvesten van zwaluwen is een winstgevende business geworden in Thailand. Alhoewel deze business nog relatief jong is, zijn er ondertussen toch al hele steden die zwaluwsteden genoemd kunnen worden.

De meest bekende zijn Ban Laem in de provincie Petchaburi en Pak Phanang in de provincie Nakhorn Sri Thammarat. Wij wilden weleens het verhaal kennen achter deze mysterieuze appartementsgebouwen en kozen ervoor ons licht op te steken in Pak Phanang. We hadden er een afspraak met Khun Chalor Srikana, een 55-jarige zakenman met Chinese achtergronden (hoe kan het ook anders). Naar eigen zeggen is hij de eerste persoon die een condo heeft gebouwd voor de zwaluwen. We hadden het nog niet verteld, maar slimme lezer als u bent,had u het al door dat het niet de zwaluwen zelf zijn die voorinkomsten zorgen, maar de vogelnestjes die door de gevleugelde diertjes gemaakt worden.

Wij vroegen Khun Chalor hoe hij op het idee gekomen was om dergelijke condo te bouwen want normaal vertoeven zwaluwen bij voorkeur in grotten. Hij antwoordde door ons te zeggen dat hij al vele j aren actief is in de vogelnestjeshandel. Hij kocht vogelnestjes van plukkers (in de grotten) en verkocht ze door aan producenten. Op een dag zag hij in een leegstaand gebouw in Pak Phanang dat een tiental zwaluwen onder de pannen van het dak nestjes gemaakt hadden. Hij ging verder op onderzoek en merkte dat dit geen alleenstaand feit was. In meerdere gebouwen waren zwaluwen actief Dat bracht hem op het idee om een gebouw te bouwen die plaats bood aan duizenden zwaluwen.

Zo zou hij op een eenvoudige en veilige manier hun nestjes kunnen verzamelen en hoeft hij ook geen nestjes meer aan te kopen van derden om deze te kunnen verhandelen. Zo gezegd, zo gedaan en midden in het centrum liet Khun Chalor een appartementsgebouw bouwen. Op het gelijkvloers voorzag hij al meteen een winkeltje, op de eerste verdieping een appartement voor zichzelf en zijn familie en daarboven nog eens 4 verdiepingen voor de zwaluwen. De ruimtes waar de vogels hun nestjes kunnen bouwen zijn heel donker en om zich thuis te voelen, zwaluwen houden van een omgeving met hoge vochtigheidsgraad zoals in de grotten, wordt het gehele gebouw koel en vochtig gehouden met een speciaal watercirculatiesysteem.

Het idee van Khun Chalor bleek een schot in de roos te zijn. De zwaluwen kwamen inderdaad af op de donkere, koele en vochtige ruimtes en reeds na 1 jaar was zijn appartementsgebouw als het ware uitverkocht. De beestjes zijn trouwens gemakkelijke gasten want vroeg in de morgen vliegen ze zelf uit om hun eten te
gaan zoeken. Voor Khun Chalor en zijn familie is het dan tijd om de nestjes te gaan verzamelen. Per dag haalt hij gemiddeld 4 kg nestjes uit de condo's.

Er zijn ongeveer 150 zwaluwen nodig om voor l kg nestjes te zorgen. Deze maken zij met hun speeksel. Nadat een nestje weggenomen is, duurt het ongeveer twee maand alvorens er een nieuw nestje is. Na drie nestjes geeft men het zwaluwkoppel de kans om eitjes te leggen. Na het verzamelen van de nestjes worden deze gesorteerd op kwaliteit. Hoe witter, hoe beter. Van de beste kwaliteit zullen de nestjes in zijn geheel gelaten
worden en na een bewerking om ze te kuisen worden ze verkocht. Deze nestjes zullen belanden in de bekende vogelnestjes-soep. Verkoopprijs van deze nestjes schommelt rond de 6.000 Baht voor 100 gram.

Je mag rekenen dat 1 vogelnestjes soep u 700 Baht zal kosten. Alhoewel dit vooral bij de Chinezen een delicatesse is, zijn de voornaamste afnemers van Khun Chalor Japanners. De nestjes van mindere kwaliteit brengt Khun Chalor naar een soort fabriek alwaar deze verwerk worden tot een gezondheidsdrankje. Deze drankjes worden gebotteld en worden gelabeld met zijn huismerk zijn de "REICH". De gehele productiekost bedraagt 80 Baht en hij verkoopt de flesjes in zijn winkel aan 100 Baht.

Zoals gezegd heeft Khun Chalor zijn eerste condo voor zwaluwen jaren geleden gebouwd. Ondertussen heeft hij al een tweede gebouw op zijn naam staan. Maar ook de concurrentie heeft niet stil gezeten. Zoals het altijd gaat in Thailand, als iemand een winstgevende activiteit uitoefent, mag je in de kortste keren een tiental collega's (lees: concurrenten) naast u verwachten. Zo ook in Pak Phanang alwaar vandaag reeds meer dan 100 appartementsgebouwen staan voor zwaluwen.

Voor wie interesse heeft om zijn geld eens in iets anders dan een villa met zwembad in Phuket te beleggen: de bouw van een zwaluwencondominium kost een kleine 4 miljoen Baht. Thailand zou Thailand niet zijn als er nog geen gespecialiseerde bouwbedrijven op de markt zouden zijn. Ook kan je instructiegidsen kopen waarin beschreven staat hoe je het best de ruimtes indeelt om zo veel mogelijk zwaluwen aan te trekken. In de kleine winkel van Khun Chalor vond ik zelfs een boek in het Engels. 0 ja, Khun Chalor vertrouwde ons toe dat hij aan zijn vogelnestjes business gemiddeld 50.000 Bat per maand verdient (per condo). U rekent zelf maar uit in hoeveel jaar uw investering is terug verdiend.

Om af te sluiten nog even zeggen dat het drinken van vogelnestjessoep (of 1 flesje per dag van het drankje) zorgt voor gezonde longen en luchtwegen. Drinkers hiervan gaan zonder verkoudheden door het leven of zoals de Chinezen zeggen: "1 Birdsnest a day, keeps the doctor away"

Bedankt chookdee.be

Tags: #zwaluw #zwaluwen #Pak-Phanang

_________________
อารมณ์ขันคือสัญชาตญาณในการล้อเล่นกับความเจ็บปวด.
Humor is het medicijn om je pijn dragelijk te maken.

                              
avatar
Little Thai princess

Aantal berichten : 617
Registratiedatum : 23-12-13

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Ook dit is Thailand: Condominium voor zwaluwen

Bericht van lodewijk Kuis op vr 11 mei 2018 - 9:08

De gouverneur van Trat heeft gisteren de lokale bestuursorganen in zijn provincie opdracht gegeven maatregelen te treffen tegen de geluidsoverlast van barn swallow farms, waarover bewoners hebben geklaagd. Ze zeggen dat enkele gebouwen zijn ingericht om de zwaluwen te houden, die worden gelokt met kwetterende geluiden. Enkele gebouwen zijn illegaal aangepast, maar de lokale autoriteiten hebben nagelaten er tegen op te treden. Het bericht zegt niet wat het doel is van het houden van de vogels.

_________________
Het laatste Thaise nieuws in het Nederlands. Een actief forum, excursies tips, lekkere recepten, Boeddhisme en nog veel meer.

Deze Thailand gek club is een belangrijke informatiebron voor uw toerische oriantatie in Thailand. Heel wat<br />Nederlanders kiezen voor Thailand als vakantiebestemming. Logisch,want Thailand is een land waarvan je gaat houden

avatar
lodewijk Kuis

Aantal berichten : 2281
Registratiedatum : 22-05-14
Leeftijd : 48

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum