Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 7 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 7 gasten :: 1 bot

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Khon gemaskerde dansdrama officieel erkend voor Cambodja

Ga naar beneden

Khon gemaskerde dansdrama officieel erkend voor Cambodja

Bericht van lodewijk Kuis op za 1 dec 2018 - 19:12

Unesco heeft de khon dans โขนมูลนิธิส่งเสริมศิลปาชีพฯ als Cambodjaans erfgoed erkend. Thailand had ook om een erkenning gevraagd maar het Intergovernmental Committee for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage honoreerde tijdens een vergadering in Mauritius de Cambodjaanse aanvraag.

Voor leken is het verschil tussen de Thaise en Cambodjaanse versie niet makkelijk te zien. De khon drama dans (ook wel de ‘gemaskerde dans’ genoemd)is een rituele uitvoering waarin de dansers bewerkelijk kleding en een masker dragen, algemeen bekend in Thailand als Ramakien - het verhaal van de apenkoning.

Op de foto een uitvoering eerder deze maand van The Allegiance of Phiphek. Tijdens een vergadering in Mauritius heeft Unesco de culturele bescherming van wat Cambodja Lkhon Khol noemt, overwogen en goedgekeurd .

Thailand heeft de voorkeur voor Cambodja aan zichzelf te wijten, want in 2016 zei minister Vira (Cultuur) dat het land Cambodja’s aanvraag niet zou betwisten omdat de khon een traditie is die door veel Zuidoost-Aziatische landen wordt gedeeld. ‘Er is geen restrictie dat slechts één land de dans kan registreren. Het is een gedeelde traditie.’ Zowel Thais als Cambodjanen beweren dat ze eigenaar zijn van de gemaskerde dans, en twee jaar geleden brak er een vete uit toen Cambodja voor het eerst om erkenning vroeg. Het Khon-dansen was halverwege de twintigste eeuw grotendeels verdwenen als een populair cultureel evenement. MR Kukrit Pramoj bracht de kunst bijna alleen nieuw leven in en werd bekend als een van de beste khon-dansers. MR Kukrit stierf in 1995.


#khon #drama #dans #ramakien


_________________
Het laatste Thaise nieuws in het Nederlands. Een actief forum, excursies tips, lekkere recepten, Boeddhisme en nog veel meer.

Deze Thailand gek club is een belangrijke informatiebron voor uw toerische oriantatie in Thailand. Heel wat<br />Nederlanders kiezen voor Thailand als vakantiebestemming. Logisch,want Thailand is een land waarvan je gaat houden

avatar
lodewijk Kuis

Aantal berichten : 2339
Registratiedatum : 22-05-14
Leeftijd : 48

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum