Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 3 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 3 gasten

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Tip: Oudejaarsavond een wensballon oplaten

Ga naar beneden

Tip: Oudejaarsavond een wensballon oplaten

Bericht van khunrob op za 27 jul 2013 - 16:28

Achtergrond Kom Loy Thai 
Met deze heteluchtballon wordt het boze dat in een mens aanwezig is verzameld en naar een plek gestuurd, waar het verder geen kwaad meer kan. De gewoonte vindt zijn oorsprong in het Boeddhisme. Het oplaten van de ballonnen gebeurt op het feest van Loy Krathong bij volle maan in november. In de steden wordt de nachtelijke hemel dan verlicht door duizenden van deze ballonnen. 
 
Het milieu.
Onder invloed van de moderne tijd zijn tegenwoordig in Thailand de ballonnen van goedkoop plastic gemaakt. Bezorgdheid om het milieu is er niet. Onze ballon is echter gemaakt van papier. Het is speciaal geprepareerd om het luchtdicht en moeilijk brandbaar te maken. Verder is er op een enkel ijzerdraadje na alleen natuurlijk materiaal in verwerkt. De toorts produceert behalve hete lucht ook een gas dat lichter dan lucht is. Hierdoor zal de ballon na het doven van de vlam nog circa 10 min doorvliegen. Het is dan ook zeker dat het vuur volledig is gedoofd als de ballon weer neerkomt. Dus brandgevaar is er niet.

Het oplaten.
Oplaten kan het best door twee personen worden gedaan.  Bevestig de toorts met de ijzerdraadjes op het kruis van ijzerdraad aan de onderkant van de ballon. Zorg ervoor dat de toorts niet hangt, maar ligt op het ijzerdraadkruis. Zoek een plek uit waar het niet waait en waar geen hoge obstakels zijn. Ontvouw de ballon voorzichtig. Controleer op de aanwezigheid van scheuren. Een gescheurde ballon mag niet worden opgelaten. Mocht er onverhoopt toch een scheur aanwezig zijn, dan eerst repareren met plakband. Laat iemand de ballon met één hand aan de bovenkant en met de andere hand aan de ring van bamboe aan de onderzijde vasthouden. De ballon is hierbij verticaal.

Steek de toorts aan met een aansteker of kaars. Hoewel het papier van de ballon niet makkelijk brandt, is het verstandig om bij het opwarmen het papier zoveel mogelijk uit de vlam te houden.  Wacht totdat de ballon ruim met hete lucht is gevuld. Zelfs als de ballon uit zichzelf wil opstijgen moet nog een paar minuten langer worden gewacht om zodoende het stijgvermogen groter te laten worden. Houdt de ballon hierbij voorzichtig vast aan de zijkant. Als het stijgvermogen bij het oplaten groot is, zullen eventuele obstakels in de buurt geen hinder geven.  Als de ballon eenmaal vliegt heeft de wind geen invloed meer op de vlam. 
 
Niet oplaten in de buurt van een actief vliegveld.
Het oplaten van de ballon geschiedt onder eigen verantwoording maar is leuker dan vuurwerk tijdens het oudejaarsavond viering.


De ballonnen zijn zeer geliefd op oudejaars avond.
Mensen schrijven soms een wens op de ballon en laten dan de ballonnen op of doen een wens voordat de lampion opstijgt en die wens gedachte houd je eventjes vast als hij omhoog gaat. Het opschrijven doe je eenvoudig met een dikke merkstift.

Een vuurpijl gaat recht omhoog, terwijl deze ballonnen alle kanten op kunnen vliegen. Dus let goed op de windrichting en of er geen obstakels in de buurt zijn. Een thaise ballon kan zo'n 15 minuten in de lucht blijven tot hij is opgebrand. Als je lang blijft kijken naar de thaise ballon lijkt het alsof hij met zijn lichtpunt een nieuwe  ster word in de sterrenhemel. Pas nadat je er zelf 1 heeft opgelaten weet je hoe speciaal dit kan zijn.  Zeker wanneer er meerdere worden opgelaten worden.  De ballon kan ook na overlijden ter herdenking  op oudejaarsavond worden opgelaten.

Lampang
Hij is gemaakt van een metaal draad skelet bedekt met  doorschijnend papier dat  licht doorlaat.  Binnenin hangt een brander op ijzerdraad. De grootse die ik ooit in mijn leven heb gezien waren in een gehucht vlakbij Lampang waar ik voor Boeddha trouwde.Als afsluiter werden er vele Thaise khom loy  opgelaten, die we speciaal hadden laten maken door tempeljongens.
Ze waren 3 keer groter dan een gemiddelde huisdeur, en hij had  niet de gebruikelijke khom loy brander er onder. Om de grond onder de ballon stond een emmer benzine, en de brander bestond uit oude vodden. Die werden in de emmer benzine gedoopt en met de overtollige benzine werd er met de hand uit geknepen. Met zeker 8 man waaronder een tempeljongen hielden we de Thaise khom loy wensballon in het gareel. Het duurde even om de lucht in de ballon te  laten opwarmen en hop: de ballon ging vanzelf de lucht in. Op de Thaise ballonnen kan een wens worden geschreven maar wij wenste iets in onze gedachten, het lot beslist dan of de  wens al dan niet uitkomt. Een van de Thaise khom loy wensbalonnen kreeg een probleempje, het vuur raakte het papier aan en hij vloog hoog in de licht in de fik en storte al vlammend op grote afstand naar beneden. Een half uur later hoorde ik dat er een rijstveld aan het fikken was die gelukkig geblust kon worden.

In Chiangmai bij de Tha Phae gate heb ik op oudejaars avond  ook 1 ballon opgelaten die zo groot was als je huisdeur, mijn dochter schreef daar wel haar wens op. Ik vond die khom loy  zo leuk en besloot er 2 jaar geleden online ook 5 te kopen bij ufobaloons.nl En we lieten ze op tijdens oudejaarsavond in Amsterdam, wat een leuke aanvulling was daar we toen een Thaise avond bij ons thuis hadden.

Dit is in Amsterdam

Amsterdam 2012

Wij hebben de halve avond bij onze kleinkinderen door gebracht. We gingen lekker gourmetten en staken 21.45 nog  Khom Loi wensballonnen aan - we moesten nog werken -. Eentje hebben we naar opa Henk (r.i.p.) gestuurd. Gavin had een idee: als ik de ballon vast houd kan ik even naar opa Henk.  Maar we zeiden: hoe kom je dan terug? En hij liet het idee varen , de lieve jongen.

-Terug geplaatst bericht van clubs.nl -

Vond je het bovenstaand #oudejaarsavond topic interessant? Lees dan ook:

 1. Eten we Thais met de kerstdagen
 2. Kees Braat bakt oliebollen in Thailand
avatar
khunrob
Admin

Aantal berichten : 2045
Registratiedatum : 24-07-13
Leeftijd : 62

http://khunrob.blogspot.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Tip: Oudejaarsavond een wensballon oplaten

Bericht van Little Thai princess op za 3 jan 2015 - 3:40

Donderdag is er een geluks-ballon of Kom Loy Thai  op de luchthaven van Chiang Mai opgezogen door een toestel van Bangkok Airways, hierdoor kon het toestel (Airbus A320) niet kon vertrekken en passagiers op andere vluchten moesten worden ondergebracht. Restanten van de lampion werden tijdens de inspectie voorafgaand aan vertrek van het vliegtuig in de motor gevonden, aldus de Bangkok Post.

Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWa) in Nederland zijn er in hier duidelijke regels: koop alleen goedgekeurde ballonnen (te herkennen aan het keurmerk van de NVWa), laat ze op in een open ruimte en niet boven windkracht 2.

Tijd voor een verbod? De gemeente Bloemendaal besloot er alvast toe. Daar staan immers nogal wat grote huizen met rieten daken, legt voorlichter Bianca Groenewegen uit. ,,En die dingen kunnen honderden meters verder waaien, dus hebben we besloten ze in de hele gemeente te verbieden. We hebben ook veel natuur rond Bloemendaal. Daar wil je die dingen ook niet brandend naar beneden zien gaan.''

Meer gemeenten overwegen een lokaal verbod. Ook Texel besloot er al toe. Of er ook een landelijk verbod komt, zoals in Duitsland, valt te bezien. De Tweede Kamer maakt zich er vooralsnog niet druk over aldus het AD
avatar
Little Thai princess

Aantal berichten : 610
Registratiedatum : 23-12-13

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Tip: Oudejaarsavond een wensballon oplaten

Bericht van lodewijk Kuis op do 26 nov 2015 - 0:14

Die Thaise ballonnen zijn soms net als bommen aldus Charoenchai Kangsamutr, piloot bij Thai Airways International, heeft ze al diverse gezien: lampionnen met een kleine gasfles. ‘Die zijn hetzelfde als bommen’, zegt hij. De lampionnen worden tijdens #Loy-Krathong opgelaten. Ze blijven langer in de lucht dan een gewone, die een levensduur van een kwartier heeft, en ze komen hoger. Charoenchai kwam er ooit een tegen op 20.000 voet.


De luchtvaartautoriteiten hebben feestvierders gevraagd de lampionnen niet in de buurt van luchthavens de lucht in te sturen, maar zoals we weten: TIT . Charoenchai betwijfelt dan ook of de bevolking ooit acht zal slaan op de waarschuwing. Tenzij er natuurlijk een ongeluk gebeurt en een vliegtuig neerstort. Dan is het land ineens in rep en roer.

De piloot weet ook wel dat een volledig verbod er niet in zit, maar misschien lukt het alleen de kleine traditionele lampionnen toe te staan, het aantal te beperken en te verbieden ze in een gebied van 20 kilometer rond een luchthaven op te laten. Nog afgezien van het gevaar voor de luchtvaart zijn de lampionnen ook brandbommen. Ze hoeven maar op een huis te vallen of terecht te komen op brandbaar materiaal en je hebt Leiden in last. Niettemin vormen de aangepaste lampionnen het grootste risico.

Charoenchai is geen tegenstander van het oplaten van lampionnen. ‘Het is een mooie traditie. Wanneer de mensen binnen een veiligheidsmarge blijven, moeten ze ermee doorgaan. ‘Maar ik smeek de mensen te stoppen met ze aan te passen. Je vrienden of familie zullen maar in een toestel zitten dat een ongeluk heeft. Daar zal je spijt van hebben, maar dan ben je te laat .’ (Bron: Bangkok Post, 25 november)

_________________
Het laatste Thaise nieuws in het Nederlands. Een actief forum, excursies tips, lekkere recepten, Boeddhisme en nog veel meer.

Deze Thailand gek club is een belangrijke informatiebron voor uw toerische oriantatie in Thailand. Heel wat<br />Nederlanders kiezen voor Thailand als vakantiebestemming. Logisch,want Thailand is een land waarvan je gaat houden.<br />het mooier.

avatar
lodewijk Kuis

Aantal berichten : 2205
Registratiedatum : 22-05-14
Leeftijd : 47

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Tip: Oudejaarsavond een wensballon oplaten

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum