Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 6 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 6 gasten :: 2 bots

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Thais geestenhuis San Phra Phum | Thailand Gek Club

Ga naar beneden

Thais geestenhuis San Phra Phum | Thailand Gek Club

Bericht van khunrob op di 30 jul 2013 - 19:23

Elk Thais huis of gebouw zou in principe een "geestenhuis" moeten hebben, een plaats of plek waar de geesten oftewel "Pra Poehm Tjaw Tie" kunnen wonen. Zonder dit vitale gebouwtje is het hoogst waarschijnlijk dat de geesten bij je in huis leven met natuurlijk alle consequenties van dien, zijn kunnen allerlei problemen veroorzaken.  Een "geestenhuis" ziet eruit als 'n vogelkooi in de vorm van een Thaise tempeltje op een voetstuk, tenminste zo ziet het gemiddelde "geestenhuis" eruit. Een groot hotel kan soms wel een altaar hebben welke een oppervlakte heeft van soms wel 300 vierkante meter.  De bekendste plaats is het Grand Hyatt Erawan hotel in Bangkok met zijn Erawan Altaar.

Hoe kun je je er van verzekeren dat de geesten gaan wonen in het "geestenhuis" en niet in jouw eigen huis. Hoofdzakelijk kun je dit  doen door het "geestenhuis" aantrekkelijker te maken om te leven als je eigen woonhuis. Zo zullen ze dagelijks eten, bloemen, kaarsen  en wierookstaafjes maar ook sigaretten en alcohol houdende dranken offeren. Ook moet het "geestenhuis" een prominente plaats  innemen en mag nooit in de schaduw van je huis staan. Het is dus zaak tijdens de bouw van een huis er rekening mee te houden waar het  "geestenhuis" komt te staan.

De installatie van zo'n "geestenhuis" gaat meestal gepaard met een ceremonie. Zelfs de eerste paal van een huis moet worden gezegend door een priester, de zogenaamde "sahw eek" ceremonie.  Als men zijn huis gaat verbouwen is het genaamd "Atjahn Wat", "Poa Chroe" of "Mae Chroe".

Het interieur van een "geestenhuis" is normaal gedecoreerd met keramike of plastic figuurtjes welke de beschermende geesten moeten voorstellen.  De meest belangrijke figuur, de Tjaw Tie   - heerser over de plaats  - belichaamt een Pra Poehm welke regeert over een specifieke plaats van je huis.

Grotere en meer uitvoerigere "geestenhuizen" kunnen ook figuren hebben dienstdoende als familie, bewakers of bediendes voor deze ingezetene geesten. Thaise gelovigen kopen deze figuren alsook kommetjes, borden en anderen uitrustingen voor de dagelijkse offering bij lokale tempels of zelfs supermarkten of grote warenhuizen.

Beschermende Geest                - "Tjaw Tie" Invloed op het gebied van:
Pra Sjai Monchon                   Huizen
Pra Nachonrat                     Poorten, ingangen en ladders
Pra Chontan                       Wittebroodsweken
Pra Chan Torapohn                 Vee
Pra Than Tiraht                   Tuinen en gaarden
Pra Sjai Mongkoet                 Erf van een boerderij
Pra Taht Tara                     Tempels, klooster en altaars

Een verlaten of beschadigd "geestenhuis" kan niet simpelweg worden weggegooid als huisvuil of als brandhout worden gebruikt. Het moet worden geplaatst in de nabijheid van een heilige Banyan boom, in de hoek van een welwillende tempel of soms langs een heilige plaats langs de weg waar liefdadige geesten over ze waken.     Vaker vragen de mensen mij of de vogels er niet van eten sterker nog je ziet nooit vogels in de buurt van zo'n "geestenhuis". Dit komt  denk ik door de wierookstaafjes welke voor de vogels onaangenaam ruiken. Ook krijg ik wel eens de vraag "Wat doen ze nu met het eten ?". De kleinere dingen worden over het algemeen weggegooid echter de grotere offers zoals kippen en varkenshoofden, het zogenaamde "kae bon", worden echter wel nog gebruikt voor consumptie.  Of dit nog smaakt nadat het een paar uur in de zon gelegen heeft weet ik niet maar de Thai zal over het algemeen weinig weggooien.

Kees printen heeft ook een geestenhuisje in zijn tuin, en vroeg zich weleens af waar het eten en drinken bleef wat men er in plaatste. Siriporn zijn Thaise duizendpoot heeft er uiteraard ook eentje in haar tuin.En bij haar gebeuren vreemde dingen in haar huisje


Trefwoord(en) #Spirit-House  #San-Phra-Phum

_________________

"Reis met een glimlach, deel u ervaring"

Boek nu via  de Thailand Gek Club de mooiste hotels in Thailand met hoge kortingen. In samenwerking met Agoda bieden wij U de goedkoopste hotels van Thailand aan.

avatar
khunrob
Admin

Aantal berichten : 2064
Registratiedatum : 24-07-13
Leeftijd : 62

http://khunrob.blogspot.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Een nieuwe Spirit House - San Phra Phum plaatsen

Bericht van Else Geraats op ma 28 dec 2015 - 10:50

De San Phra Phum word ook geplaatst op gevaarlijke punten in de weg met dan als doel dat de daar aanwezige geesten gunstig gestemd worden en de gevaren wegnemen. En zo zijn er meer redenen. Er zijn meerdere (ik dacht 9) bekende geesten plus nog een onbekend aantal die men vaak niet precies kent, maar waarvan de mensen aannemen dat ze er zijn, dus die worden voor zekerheid ook met alle respect behandeld. De beide bekendste geesten zijn die voor de tuin (het erf en de landerijen)

En dan staat er een  nieuwe geestenhuis (spirit house).Het moet in ieder geval een plek zijn waar nooit de schaduw van het huis op valt. Het inrichten gaat heel precies! Hij wordt helemaal opgetuigd met beeldjes, bloemen, fruit, eten, kaarsen, wierook etc. De beeldjes zijn doorgaans in het huisje een Indiase godheid, voor het huisje een zittend echtpaar, danseressen om de geesten te vermaken, een olifant voor het vervoer en een paard. Verder kan het met allerlei andere figuurtjes aangevuld worden. Ook horen er twee kandelaars, minstens twee vazen voor bloemen en een wierookhouder te staan. Daarna wordt het huisje besprenkeld met geurig water en dan is het werk af. En dan moet de geesten moeten een warm welkom krijgen. Zoals een kokosnoot waar een rietje in gaat zodat ze kunnen smullen! Verder sinaasappelen, lekkere kleine hapjes, rijst, water en zoetigheden.

_________________
อย่า ผลัด วัน ประกัน พรุ่ง jà phlàk wan prakan phrôeng Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen.
avatar
Else Geraats

Aantal berichten : 461
Registratiedatum : 28-07-13
Woonplaats : Jomtien

http://feeds.feedburner.com/NewThai

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Thais geestenhuis San Phra Phum | Thailand Gek Club

Bericht van Little Thai princess op za 30 apr 2016 - 4:36

Phra phoem chao tie พระภูมิเจ้าที่ is de beschermgeest van een huis die in het geestenhuisje of saan phra phoem verblijft, voordat hij hier intrad woonde hij op het land waar de woning op werd gebouwd.

_________________
อารมณ์ขันคือสัญชาตญาณในการล้อเล่นกับความเจ็บปวด.
Humor is het medicijn om je pijn dragelijk te maken.

                              
avatar
Little Thai princess

Aantal berichten : 617
Registratiedatum : 23-12-13

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Thais geestenhuis San Phra Phum | Thailand Gek Club

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum