Laatste onderwerpen
» Neem een modderbad in Mae Hong Son
van khunrob Vandaag om 18:49

» Jan Dara DVD
van flowerMARCet Vandaag om 13:14

» Chocolate (2008)
van flowerMARCet Vandaag om 13:12

» The Bodyguard
van flowerMARCet Vandaag om 13:09

» Heartbound vanaf 13 december in filmtheaters te zien
van khunrob Vandaag om 9:34

» Kriengsak Pengphinit gedood door een barred long tom vis
van lodewijk Kuis Vandaag om 9:20

» Beautiful Boxer
van flowerMARCet Gisteren om 18:20

» Flatfoot in Hongkong
van flowerMARCet Gisteren om 18:17

Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 4 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 4 gasten :: 1 bot

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Tam Boen in Thailand | Thailand Gek Club

Ga naar beneden

Tam Boen in Thailand | Thailand Gek Club

Bericht van Else Geraats op di 30 jul 2013 - 22:31

Tamboen is niet weg te denken uit  Thailand (goede diensten doen )
 Hier bij enkele voorbeelden:

• Een van de meest prijzenswaardige daden van ouders is een zoon monnik te laten worden, ook al is dat soms maar voor een beperkte periode. Door de wijding tot monnik valt de ouders boen ten deel, vrij vertaald "verdienste".  Op grond van de dankbaarheid die Thaise kinderen hun ouders levenslang verschuldigd zijn, zien vele jonge mannen het als hun plicht hun ouders deze boen te geven.
Niet in de laatste plaats echter valt ook een groot deel boen ten deel aan de monnik zelf, die zich immers door zijn monnikenbestaan in de spirituele nabijheid van Boeddha begeeft.

• Iedere ochtend, met uitzondering van de vastenperiode van drie maanden (Jam phansaï, gaan de monniken op weg om aalmoezen te verzamelen , waarbij ze hun kommen door de gelovigen met voedsel laten vullen. Dit dagelijkse, fascinerende ritueel wordt in geen geval beschouwd als "bedelarij", integendeel: aangezien de monniken de gelo- vigen daardoor de gelegenheid geven goed te doen, is men hen daarvoor oprecht dankbaar. Bij bestudering van deze "aalmoezentocht" valt op, dat het de gevers zijn die vol eerbied de ontvangers benaderen.  Deze laatsten nemen de gaven zwijgend en ongeïnteresseerd in ontvangst.

• De beelden van vereerde monniken en van Boeddha worden door tempelbezoekers met dunne plaatjes goud beplakt.  Dat houdt eveneens geestelijke verdienste in. Vroeger leefden grote families van ambachtslieden van de fabricage van deze gouden plaatjes, die in de Thanon Ti Thong ("straat der goudsmeden") aan de Wat Suthat  in Bangkok woonden.  Tegenwoordig worden ze in fabrieken vervaardigd.  Zieken plakken deze plaatjes soms precies daar op het beeld, waar ze zelf willen genezen.
Dat geldt in het bijzonder voor beelden van de luang pho, dat wil zeggen van vereerde monniken, aan wie men een buitengewoon sterke bovenzinnelijke kracht toedicht.

• Ook dieren stellen de gelovigen in de gelegenheid goede daden te verrichten.  Voor vele tempels zitten vogel of schildpad verkopers, die hun dieren voor een paar baht aan de bezoekers verkopen.  Deze geven ze dan de vrijheid en hopen op deze manier wederom boen verworven te hebben. De schildpadden worden meestal in tempelvijvers losgelaten, de vogels laat men ter plaatse wegvliegen. Daarbij wordt in stilte vaak om de vervulling van een wens gebeden een voorbeeld van "instant karma", dus de hoop dat de goede daad onmiddellijk wordt beloond. Dikwijls worden direct hierna loten gekocht, aangezien de kansen op winst zo helpe ons de Verlichte! wellicht groter zijn geworden.  Het vrijlaten van de vogels of de schildpadden is geen daad van dierenliefde, want een groot deel van de bevrijde dieren, die voordien de vrijheid nooit gekend hebben, sterft. Thaise organisaties ter bescherming van dieren waarschuwen daarom regelmatig, omdat een en ander alleen maar leidt tot het fokken van steeds meer dieren .

• Om beschermgeesten en goden aangenaam bezig te houden worden doo gelovigen klassieke dansuitvoeringen gesponsord. Deze zijn bijvoorbeeld elke dag te zien bij de Erawan schrijn en de Lak Muang ; de schrijn van d bescherm geesten van de stad Bangkok.  Daarvoor wordt een groep musici en dansers/danseressen gehuurd, die de goden door hun uitvoering gunstig moeten stemmen. In de meeste gevallen gaat het er hierbij om een directe lotsverbetering te bewerkstelligen, bijvoorbeeld bij ziekte,
financiële problemen, enz.  Ook bij deze schrijnen vindt men de onvermoeibare, door een menigte mensen belegerde, verkopers van staatsloten, wier financiële situatie zeker niets te wensen overlaat.

• Op de "Boeddha dagen" (Wan phraï, aan Boeddha gewijde dagen, die enkele malen per maand worden gevierd (geen officiële feestdagen) eten talrijke gelovigen alleen vegetarisch.  Wie dat een te groot offer vindt, neemt tenminste één vegetarische maaltijd tot zich.  Op de "Boeddha dag" mogen officieel ook geen dieren worden geslacht.  Het afzien van het geliefde vlees en de bescherming van de eetbare dierenwereld, die daar he gevolg van is, moeten eveneens tot het geluk in een volgend leven bijdragen. Of liever nog, in dit leven!  Want er zijn zeer uitgekookte lieden die een paar dagen alleen maar vegetarisch eten en dan voorzien van een grote hoeveelheid boen eens flink gaan gokken.  Anderen kopen het na bijgelegen lotenstalletje leeg.  Of het vegetarische menu van enkele dagen de winstkansen groter maakt, is wetenschappelijk niet bewezen.  Zeker is wel dat vele gokkers in hechtenis worden genomen, aangezien geluksspelen in Thailand verboden zijn (met uitzondering van de staatsloterij!).

• Kleine, alledaagse handelingen ter wille van een goed doel of om de goden- en geestenwereld te vriend te houden, kunnen ook tamboen opleveren: het geven van aalmoezen aan bedelaars, de gift aan de tempel of aan een liefdadige organisatie, het neerleggen van offergaven (bloemen, fruit, enz.) bij tempels, schrijnen of bij ruimten, waar geesten hun intrek zouden hebben genomen. Met het hulpmiddel tamboen komt de Thai tot een akkoord met de machten die zijn lot bepalen en probeert hij dat te zijnen gunste te beïnvloeden.

Of men nu werkelijk resultaat verwacht of niet zeker is wel, dat de innerlijke rust erdoor wordt bevorderd, want als men op zo'n lange reeks van goede daden kan wijzen, wat kan er dan eigenlijk nog verkeerd gaan? En als men van mening is dal er toch iets fout is gegaan, dan ligt dat zeker aan de veronachtzaming van de [ham boen-rituelen en krijgen de monniken de volgende morgen meteen voedsel in hun baat (bedelkom van een monnik), dat dubbel zo lekker is of onderwerpt men zich een week lang aan een onverbiddelijk, vegetarisch dieet!


- foto geld boom Videomaster -
avatar
Else Geraats

Aantal berichten : 461
Registratiedatum : 28-07-13
Woonplaats : Jomtien

http://feeds.feedburner.com/NewThai

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Tam Boen in Thailand | Thailand Gek Club

Bericht van khunrob op za 7 dec 2013 - 22:53

Vanmiddag slenterde Wilma en ik in Amsterdam Noord, vlak naast de HEMA stond een heilsoldaat met een "kerst" driepoot, waaraan een zware pot hing. Volgens mij collecteert het Leger des Heils als vanaf de jaren ’50 met die potten. Ik dropte enkele muntstukken in de pot en werd daarvoor vriendelijk bedankt. Ja ook in Nederland is tam boen mogelijk.  http://www.kerstpot.nl/

_________________

"Reis met een glimlach, deel u ervaring"

Boek nu via  de Thailand Gek Club de mooiste hotels in Thailand met hoge kortingen. In samenwerking met Agoda bieden wij U de goedkoopste hotels van Thailand aan.

avatar
khunrob
Admin

Aantal berichten : 2066
Registratiedatum : 24-07-13
Leeftijd : 62

http://khunrob.blogspot.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Tam Boen in Thailand | Thailand Gek Club

Bericht van lodewijk Kuis op do 21 mei 2015 - 1:02

@Else Geraats schreef:Ook bij schrijnen vindt men de onvermoeibare, door een menigte mensen belegerde, verkopers van staatsloten, wier financiële situatie zeker niets te wensen overlaat.

Over loten gesproken, en Thais Staatslot kost voortaan 80 satang. De inkoopprijs van staatsloten voor wederverkopers gaat namelijk naar beneden. Wederverkopers een korting van 12 in plaats van 7 procent waardoor de winstmarge stijgt van 5,6 naar 9,6 baht per paar. Dit heeft het bestuur van het Government Lottery Office (GLO) besloten. Dit zal een eind moeten maken aan de verkoop van loten boven de voorgeschreven prijs van 80 baht per paar. De korting gaat in a.s trekking op 1 juni 2015. Als gevolg van de verlaging zakt wel de opbrengst voor het GLO met 1,5 miljard baht per jaar.
(Bron: Bangkok Post)

_________________
Het laatste Thaise nieuws in het Nederlands. Een actief forum, excursies tips, lekkere recepten, Boeddhisme en nog veel meer.

Deze Thailand gek club is een belangrijke informatiebron voor uw toerische oriantatie in Thailand. Heel wat<br />Nederlanders kiezen voor Thailand als vakantiebestemming. Logisch,want Thailand is een land waarvan je gaat houden

avatar
lodewijk Kuis

Aantal berichten : 2285
Registratiedatum : 22-05-14
Leeftijd : 48

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Tam Boen in Thailand | Thailand Gek Club

Bericht van ReneThai op do 21 mei 2015 - 6:41

80 satang ?

De totale opbrengst zal dan wel zakken maar de jackpot komt te vervallen.

De jackpot viel soms op de 6 goede cijfers + de twee extra cijfers die op de loten staan. Veel farang weten niet waarvoor die twee cijfers zijn.
avatar
ReneThai

Aantal berichten : 730
Registratiedatum : 28-07-13
Leeftijd : 68
Woonplaats : Dordrecht

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Tam Boen in Thailand | Thailand Gek Club

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum