Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 3 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 3 gasten :: 1 bot

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Corruptie in Thailand | Thailand Gek Club

Ga naar beneden

Corruptie in Thailand | Thailand Gek Club

Bericht van Else Geraats op di 30 jul 2013 - 22:35

Corruptie komt nog steeds voor en daarvoor zijn allerlei oorzaken aan te wijzen.  Thaise ambtenaren zijn wel heel eervol de "vertegenwoordigers van de kroon", maar hun financiële beloning is zeker niet evenredig met die eer. Hun bescheiden salarissen verdienen dus een aanvulling. Gewone politieagenten bijvoorbeeld zouden zonder neveninkomsten zeker de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen; de Thaise automobilisten merken dat tegen het einde van de maand, als de portemonnee zo goed als leeg is. De agenten zijn dan bijzonder snel met bekeuringen. Een bewijs van betaling wordt niet verstrekt.

Het bezit van een goede vriend in een hoge functie is van levensbelang.

Het is dan ook een publiek geheim, dat personen met belangrijke relaties dikwijls de vrije hand hebben en er duistere praktijken op na kunnen houden, zonder dat ze voor de rechter gedaagd worden. De ambtenaren die hen de hand boven het hoofd houden, rijden rond in Mercedessen en wonen in luxueuze huizen ,het loon van de corruptie. Geld en statussymbolen zijn in Thailand veel belangrijker dan in vele andere landen, het gevolg van een streng hiërarchische klassenmaatschappij, waarin men met alle mogelijke middelen probeert de medemensen de indruk te geven tot de hogere klassen te behoren. Daar komt nog bij, dat de ethische normen sterk vervagen, wat met groeiende bezorgdheid wordt geconstateerd door enkele monniken met een profetische blik. Als geld de maat wordt van alle dingen, staan alle deuren open voor corruptie.  De corruptie heeft alles in haar greep en is min of meer een "tweede wet" geworden. Alleen daardoor kunnen de duizenden bordelen, massagesalons en bars voortbestaan.

Vergunningen voor de bouw van huizen of hotels krijgt men vaak op illegale wijze, wat soms pas duidelijk wordt... als de gebouwen er al staan. Alleen op die manier konden hotels worden gebouwd aan de kust bij Phuket.  Ze zijn echter in strijd met de bouwvoorschriften omdat ze veel te hoog zijn en het omringende landschap ontsieren.  Van de idyllische Phi Phi Islands werd bekend, dat de meeste grote bungalowcomplexen daar hun vergunningen illegaal hebben gekregen en dat daardoor grote stukken beschermde natuur verloren zijn gegaan.

De lijst met voorbeelden van corruptie zou nog eindeloos kunnen worden aangevuld.

Gelukkig wordt de toerist slechts bij uitzondering met dit probleem geconfronteerd, voor hem blijft het onzichtbaar. Dat is niet het geval met zakenlieden. Er is bijna geen buitenlandse firma, die het zonder smeergelden kan klaarspelen, Europese bar- of hoteleigenaren doen er evenzeer aan mee als hun Thaise collega's. Buitenlandse zakenmensen leren echter snel en nemen de plaatselijke gewoonten spoedig over. Ook als ze het er "in principe" niet mee eens zijn. Zonder betaling van smeergelden kunnen er geen zaken worden gedaan. In deze kringen is het heel gewoon een potentiële cliënt ten behoeve van de "goede zakenrelaties" uit te nodigen voor een uitgebreid barbezoek. Dat wordt gevolgd, zo wil het ritueel, door een uitstapje naar een van de meest vooraanstaande massage- salons. Hoe beter het etablissement, des te gunstiger zijn de kansen op het gewenste contract.

Het Engelse woord "corruption" is interessant genoeg een van de weinige vreemde woorden, die de Thai hebben overgenomen. Een Thais woord wordt dus niet gebruikt. Hieruit mag echter niet worden geconcludeerd, dat er, voordat er contacten met Europeanen waren, geen sprake was van corruptie: waarschijnlijker is dat de Thai -in hun streven naar harmonie en hun neiging onaangename zaken te camoufleren het probleem niet graag bij de naam noemen.  Daarom wordt het "accepteren van smeergeld" eufemistisch aangeduid met kin ngön, dat is "eten van geld".
avatar
Else Geraats

Aantal berichten : 461
Registratiedatum : 28-07-13
Woonplaats : Jomtien

http://feeds.feedburner.com/NewThai

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum