Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 7 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 7 gasten

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


De vrijheids schommel van de Akha's | Thailand Gek Club

Ga naar beneden

De vrijheids schommel van de Akha's | Thailand Gek Club

Bericht van Else Geraats op di 30 jul 2013 - 22:42

Ze voeden zich met rauw hondenvlees en wassen zich maar één keer per jaar.In de hoop dat een vrouw van een jongen bevalt, gooit men stront naar haar. Krijgt ze een tweeling, dan wordt die gedood. Ze zijn de ongezondste en miserabelste van alle bergstammen. Wie hun dorpen wil bezoeken, moet bedacht zijn op vlooien en wandluizen, en kamers doortrokken van de scherpe lucht van opium.

Dit zijn de clichés waarmee men in Thailand de Akha's veroordeelt. Volgens de Nederlandse ex-priester en antropoloog Leo Alting von Geusau is er echter niets van waar. Hij leefde twintig jaar onder dit bergvolk en beschouwt ze vooral als geboren verliezers: 'Ooit bezaten ze een koninkrijk in China, maar sterkere volkeren maakten er korte metten mee,'.Akha's die niet tot slaaf werden gemaakt:, zochten hun heil in afgelegen bergstreken, tot ze ook daar werden verdreven.

Via het dal van de Mekong en haar zijrivieren kwamen ze steeds zuidelijker en rond 1900 trokken de eersten Noord-Thailand binnen. waar ze denigrerend ikor (onontwikkelde slaven) werden genoemd. Eeuwenlang zijn ze de overheersing ontvlucht. Alsof dit hun lust en hun leven is, worden ze in de literatuur als 'semi-nomadisch' omschreven.Alles draait erom te overleven. De kwaadwillende buitenwereld, zoals de ambtenaren uit het laagland, wordt gunstig gestemd met vriendelijke woorden en glaasjes rijstjenever.

Eén keer per jaar werpen de Akha's echter het juk van onderdrukking van zich af. Op hun nieuwjaarsfeest scheren ze op grote schommels door de lucht. Want als je geen land meer hebt, zegt een nieuwjaar liedje, kun je je toch nog vrij voelen als je schommelt. In Thailand wonen de Akha's overwegend in de grensgebieden in het noorden.

Toegangspoort van de Akha's

Voor de poort staan soms gekleurde houten zwaarden en uit boomstammen gehakte figuren met opvallende geslachtsdelen, de penis gehakt uit een zijtak en ballen van gevlochten bamboestrengen - maar het zijn geen offerandes aan een wellustige vrouwelijke geest.Ze dienen om kwaadwillende af te schrikken en zijn beslist geen vruchtbaarheid symbolen zijn, zoals christelijke missionarissen meenden.

Nog maar weinig vrouwen dragen hun traditionele kleding en mutsen met oude zilveren munten en kwastjes met  geverfd apenhaar. De meesten hadden het verkocht uit geld gebrek en dragen soms een hoofdoek wat makkelijker en goedkoper is.Thai hebben  geen hoge dunk van Akha daar er  vrij rondlopende varkens zijn:' Smerig, het stinkt hier naar varkens stront als je zit te eten.' En de Thais zeggen: #Akha -meisjes krijgen dikke benen omdat ze zo vaak en veel  eten.

Jongens en meisjes werken nu in de stad , maar  bijna allemaal  komen ze voor een  feest terug naar hun dorp.Ze dragen nu moderne kleren, en misschien is dat wel het beste ... dan gaan ze niet meer voor tweederangsburgers door.Weldra slingerd een man metershoog door de lucht en word de schommel goedgekeurd. Een uur later zongen Akha-jongeren zoetsappige Thaise popliedjes en bonkten met bamboeknuppels op een boomstam. Sommige meisjes doen  voor de gelegenheid hun bont Akha-kostuum aan. Traditionele kringdansen kennen de meeste niet meer,behalve één groep Akha's die voor geld optreedt. Ook de volgende twee dagen word er uitbundig geschommeld naar de vrijheid  en gezopen.


 
De bergstammen in Thailand
 
 1. De Hmong hilltribe
 2. De Yao hilltribe
 3. De Lisu hilltribe
 4. De Lahu hilltribe
 5. De Karen hilltribe
 6. De Akha hilltribe
 7. Hond eten in Thailand
avatar
Else Geraats

Aantal berichten : 461
Registratiedatum : 28-07-13
Woonplaats : Jomtien

http://feeds.feedburner.com/NewThai

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum