Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 3 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 3 gasten :: 1 bot

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


De betelnoot pruim | Thailand Gek Club

Ga naar beneden

De betelnoot pruim | Thailand Gek Club

Bericht van Else Geraats op di 30 jul 2013 - 22:56

Pruimen is bij de bergvolkeren zoals de Akha's en Lisu's, nog steeds in gebruik .Op de  meeste volksmarkten zijn de ingrediënten van de pruim nog eenvoudig te verkrijgen. Meestal liggen er te koop: trossen verse, oranje arecanoten, strengen met  plakjes van de arecanoot, gebundelde bladeren van een klimplant en zakjes met ongebluste kalk en enkele andere  ingrediënten


Ze vallen het meest op door de plastic zakjes met knalroze kalk., de arecanoot is het belangrijkste bestanddeel van de oorspronkelijke pruim.
De kleine noot is afkomstig van de ranke, 30 m hoge arecapalm (Areca catechu).Meestal wordt het aromatische smakende blad een klimplant gebruikt om een plakje arecanoot op te leggen en  in te smeren met een likje kalk.Het blad wordt dan dichtgevouwen of opgerold en de standaardpruim is gereed. De toegevoegde kalk zet het arecoline om in actievere arecadaïne.


De kalk is roze of wit van kleur en zeer scherp van reuk - meer dan een mespuntje moet beslist niet aan de pruim worden toegevoegd.Soms wordt ook nog wat tabak of vezelige boomschors toegevoegd om de hetmeer volume te geven, wat het kauwen vergemakkelijkt.Vaak proppen gebruikers wat papier in de mond om te voorkomen dat het betelsap uit de mond kwijlt. Het pruimen veroorzaakt weldra reacties die lijken op die van nicotine. De gebruiker geraakt in een goede stemming en voelt zich gestimuleerd tot sociale contacten.Hoewel vele gebruikers het als een stimulerend middel ervaren is het voornaamste effect waarschijnlijk  verwekkend en ontspannend.


Mogelijk krijgen gebruikers op latere leeftijd een verhoogd risico om mondkanker te krijgen. Als er veel kalk wordt gebruikt, kunnen de tanden slijten. Daar staan enkele goede eigenschappen tegenover: het is een erkend middel tegen ingewandswormen  zoals spoelwormen en lintwormen)en het voorkomt tandbederf. In de traditionele geneeskunde heeft het vele toepassingen gehad - van afrodisiacum tot  abortusmiddel.


Bij de Siamese adel stond het betelpruimen in hoog aanzien. Ieder sociaal contact ging vergezeld van het aanbieden van een pruim.
Betelnootschaaltjes waren zelfs belangrijke symbolen van rang. Koningskinderen bezaten schaaltjes vervaardigd van goud, email en lakwerk
avatar
Else Geraats

Aantal berichten : 461
Registratiedatum : 28-07-13
Woonplaats : Jomtien

http://feeds.feedburner.com/NewThai

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum