Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 5 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 5 gasten :: 2 bots

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Omgang met Thaise monniken | Thailand Gek Club

Ga naar beneden

Omgang met Thaise monniken | Thailand Gek Club

Bericht van Else Geraats op di 30 jul 2013 - 23:15

Aanwijzingen voor de omgang met monniken

• Vrouwen mogen monniken nimmer aanraken. De monniken zouden daardoor dan geestelijk "verontreinigd" worden en zouden verplicht zijn zich aan gecompliceerde reinigingsceremoniën (abatt) te onderwerpen.Als monniken zich per openbare stadsbus verplaatsen (meestal gratis), dan zitten zij altijd op de achterste bank.
Andere passagiers maken dan plaats voor hen. Vrouwen staan daarbij het eerst op om de monniken niet in de situatie te brengen, dat zij naast hen zouden moeten zitten.

Voor reizen per bus met airconditioning op het platteland moeten de monniken wel betalen, aangezien deze diensten meestal worden uitgevoerd dool' privé-ondernemingen, die niet zo edelmoedig zijn als de staatsbedrijven. In dat geval kunnen de monniken overal plaatsnemen, niet alleen op de achterste banken. Als toevallig een vrouw de zitplaats naast de monnik heeft gereserveerd, dan zal de boordhostess vol tact een ruil bewerkstelligen om hem niet bloot te stellen aan het gevaar van aanraking. Hetzelfde vindt plaats bij vluchten van de Thai Airways International, de Thaise luchtvaartmaatschappij.

 • Als de monniken bij hun rondgang voedsel ontvangen, moet de gever/ geefster barrevoets zijn. (De monniken zijn dat hierbij eveneens.) Het voedsel behoort eerbiedig en elegant in de baat te worden gedeponeerd en in geen geval mag de indruk worden gewekt, dat de monnik iets krijgt toe- geworpen. Vrouwen moeten er weer attent op zijn de monnik niet aan te raken. Bij bustochten inclusief maaltijd en bij vluchten van Thai Airways overhandigt de hostess het eten aan een medepassagier, die het dan weer aan de monnik geeft.

• Als aan een monnik tijdens zijn rondgang een voorwerp wordt overhandigd, dan moet dit met beide handen gebeuren. Het bij ons gebruikelijke aanbieden met één hand wordt ervaren als "niet van harte" en zou weinig eerbiedig zijn. Als vrouwen dingen aanbieden, mogen ze deze niet rechtstreeks aan de monnik geven. Meestal houdt de monnik een stuk van zijn pij op, waar het voorwerp op gelegd kan worden. Ook hebben monniken soms een doek bij zich die zij op de grond leggen en waarop het voorwerp dan neergelegd wordt. Ten slotte kunnen vrouwen een man vragen het voorwerp aan te bieden.

• Monniken dienen met zeer veel eerbied te worden bejegend. Dat komt ook tot uitdrukking in de taal, het Thai, dat vele mogelijkheden heeft om te voldoen aan de beleefdheidseisen tegenover vertegenwoordigers van verschillende sociale klassen. Zo heeft het Thai vele persoonlijke voor- naamwoorden voor ons "jij" en "u", die gradaties in eerbied uitdrukken. De meest gebruikelijke van deze voornaamwoorden zijn müng, gä, eng,I/lil,dtua, thö, khun en than. Müng, kan zeer beledigend zijn en wordt alleen gebruikt onder zeer vertrouwde vrienden; thö is al iets heleefder en wordt eveneens tegenover goede vrienden gebruikt; khun is de algemene, beleefde aanspreekvorm, die het dichtst bij ons "u" komt. Monniken worden echter met than aangesproken, de meest eerbiedige aanspreekvorrn.  Dit verder slechts zelden gebruikte than kan het best worden vertaald met "Uwe Weleerwaarde". (Behalve monniken worden ook vereerde, oudere personen of hooggeplaatste persoonlijkheden ermee aangesproken). Elke andere aanspreekvorm zou een monnik onwaardig zijn .

• Als men een zittende monnik passeert (bijvoorbeeld in een restaurant of op een bankje in het park) dan behoort men letterlijk wat "in zijn schulp te kruipen", men moet zich kleiner maken. De Thai zou het arrogant vinden als een leek met opgeheven hoofd een monnik voorbij zou lopen. Men ziet namelijk het hoofd als de zetel van de ziel; aangezien de monnik als een hoger wezen wordt gezien, mag het hoofd van de leek niet boven dat van de monnik uitsteken. Ook als dat in de praktijk niet helemaal lukt, wordt op z'n minst het gebaar gewaardeerd, hoe onvolkomen het resultaat ook mag zijn. De monniken zijn niet gewoon voor deze "onderworpenheid" te bedanken, maar accepteren deze roerloos en zwijgend .

 • Kritische opmerkingen over het boeddhisme of over de wijze waarop aan dit geloof uiting wordt gegeven, moeten absoluut achterwege blijven, ook als men meent ergens een zwak punt gevonden te hebben. Het ter discussie stellen van het boeddhisme zou gelijk staan met minachting voor de monniken, die er juist de levende vertegenwoordigers van zijn. Ook een discussie over zeer wereldse onderwerpen (bijvoorbeeld de prostitutie) moet worden afgeraden. aangezien monniken geacht worden zich daarmee niet bezig te houden. (Hoewel enkele zwarte schapen dergelijke onderwerpen graag schijnen aan te snijden!)
avatar
Else Geraats

Aantal berichten : 461
Registratiedatum : 28-07-13
Woonplaats : Jomtien

http://feeds.feedburner.com/NewThai

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum