Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 7 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 7 gasten

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Thai hebben een ander idee over arbeid | Thailand Gek Club

Ga naar beneden

Thai hebben een ander idee over arbeid | Thailand Gek Club

Bericht van Else Geraats op di 30 jul 2013 - 23:27

Thai zijn Thai, ook als ze werken.
Dat wil zeggen dat er ook bij het werk speelruimte moet zijn, die "sanuk" , plezier, ontspanning mogelijk maakt. Zo moet ook tijdens de arbeid de mogelijkheid bestaan met iemand te praten, te schertsen. Als dat niet kan, "verwelkt" de Thai als een potplant die men geen water heeft gegeven. Dat houdt natuurlijk in dat het werk steeds weer voor dit "plezier" wordt onderbroken, maar een andere methode is er niet. Thai bezitten niet de verbeten concentratie en het uithoudingsvermogen, dat Europeanen (en Chinezen) tonen, alles gaat speelser en losser.

Dat de prestaties daaronder te lijden hebben, is duidelijk; aan de andere kant is er een beter arbeidsklimaat met stabiele werknemers. Ziekten, veroorzaakt door stress, zijn dan ook nog een uitzondering. De buitenlander moet zich dus instellen op deze manier van werken. Als hij zelf veel langer en harder werkt, zullen de werknemers hem daarom wel bewonderen, maar dat is dan ook alles: er zal nauwelijks iemand zijn die zijn voorbeeld zal navolgen.

De Thai weten best dat Europeanen over het algemeen harder werken dan zij, maar men behoeft niet alles te imiteren! Negatieve opmerkingen van de buitenlander in de trant van "Bij ons zou je al tien keer ontslagen zijn!", beschouwt het Thaise personeelslid weliswaar als een weinig vleiende opmerking, maar hij zal er niet door worden geprikkeld harder te gaan werken. Integendeel, waarschijnlijk zal hij van nu af aan een niet al te ernstige, in medische kringen onbekende, ziekte simuleren en op zijn werkplek steeds weer "flauwvallen". Zoals met alles in Thailand moeten ook vermaningen rustig en zacht gebracht worden, met een glimlachje en vriendelijke groeten aan de eega.

Harmonie is het sleutelwoord.

Als de buitenlander ook nog de chef is, heeft hij een bijzonder verantwoordelijke rol erbij, namelijk die van beschermer. Van hoger geplaatsten (bijvoorbeeld de chef) verwachten de werknemers welwillende bescherming, zoals die overal in de Thaise samenleving gebruikelijk is. De oudere broer beschermt zijn jongere broers en zusters, de vader beschermt vrouwen kinderen, de gangsterboss beschermt zijn handlangers, de leraar beschermt de leerlingen en de koning beschermt zijn volk. Zo neemt ook de chef op de werkvloer een soort vertrouwensfunctie in en is hij verantwoordelijk voor de positieve instelling van de ondergeschikten.

Hij behoort zich ook bezig te houden met hun persoonlijke problemen, als ze daarover met hem willen spreken. Een ruw: "Ga aan je werk, wat heb ik met je privé-zaken te maken!" zou de chef in de kortste keren tot de meest gehate man van het bedrijf maken. Hij behoort juist belangstelling voor zijn personeel te hebben, ook als hij niet onmiddellijk een oplossing voor het probleem uit zijn mouw kan schudden. Een opbeurend woord op oriëntaalse wijze als: "Eens kijken wat we eraan kunnen doen ..." enz., is vaak al genoeg, daarmee zijn de formaliteiten vervuld.

Aan beloften is men als Thai gewend, tenslotte zijn er duizenden ambtenaren die nooit doen, wat ze eigenlijk behoorden te doen, duizenden loodgieters die nooit komen en tientallen plannen om Bangkok's verkeerschaos uit de wereld te helpen, die nooit worden gerealiseerd. Misschien morgen, maiiana, phrüng-nii ...  Superieuren hebben wel eens de onaangename taak iemand mee te delen dat hij ontslagen wordt. Dat moet in Thailand bijzonder omzichtig gebeuren. De op harmonie gestelde Thai zien ontslagen als zware, persoonlijke nederlagen, waarbij het "gezichts"-verlies belangrijker is dan de financiële gevolgen. Daar het nu eenmaal om trotse mannen gaat, reageren zij er emotioneler op dan de vrouwen.

Het afscheid moet verder vergezeld gaan van enkele lovende woorden over de verdiensten van de man, hoe onwaar die ook mogen zijn. De Thai ziet in deze mooipraterij geen "leugens", maar een waardevolle poging iemand een hart onder de riem te steken om de harmonie te bevorderen. Een leugentje dat bij anderen positieve gevoelens oproept, is geen "leugen", maar een daad van barmhartigheid. Bij dit alles behoort dan nog een klein geschenk in geld, waarop niet werd gerekend, discreet in een enveloppe overhandigd. Dan heeft de "baas" alles gedaan om het ontslag zo waardig mogelijk te laten verlopen.

Om echter helemaal geen risico te lopen is het waarschijnlijk aanbevelenswaardig de week erna alleen de achteruitgang te gebruiken, als men zijn kantoor verlaat. Men weet maar nooit...


Tags: #Farang #Thai #Sanuk #Sabai #arbeid #werken #leugen
.


- terug geplaatst bericht -

Grote kans dat je dit ook wil lezen:
 
 1. De Thai vergokt zijn geld
 2. Thaise vrouw in veldslag tegen de mannen
 3. Thai hebben een ander idee over arbeid
 4. De Thaise maîtresse: mia noi
 5. Een Thai doet alles voor geld
 6. Thai sex, bordelen en prositutie
 7. De Thaise prostituée
avatar
Else Geraats

Aantal berichten : 461
Registratiedatum : 28-07-13
Woonplaats : Jomtien

http://feeds.feedburner.com/NewThai

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum