Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 2 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 2 gasten :: 1 bot

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Mai pen rai de magische excuusformule | Thailand Gek Club

Ga naar beneden

Mai pen rai de magische excuusformule | Thailand Gek Club

Bericht van Else Geraats op di 30 jul 2013 - 23:34

Fouten maken we allemaal, de Thai net zo goed als de Farang. De laatste categorie overkomt het natuurlijk meer, omdat ze de gewoonten van het land niet kennen. De Thai kunnen zeer veel begrip opbrengen voor onbewuste fouten tegen hun etiquette, vooral als de "booswicht" zich naderhand verontschuldigt.
 
Verontschuldigingen en het vragen van excuus doen wonderen bij de Thai, die op deze manier benaderd, de ergste misdaden kunnen vergeven. Gearresteerde misdadigers vragen de politiemannen en hun slachtoffers nogal eens heel innig om vergeving, wat bij hen begrip wekt en medelijden oproept. Voor de rechtbank zal de dader zich later uit- gebreid verontschuldigen - als hij slim is - en de rechter zal de daarbij passende mildheid tentoonspreiden.

De Thaise vonnissen zijn in onze ogen niet voor niets vaak veel te licht, als we kijken naar de zwaarte van de misdaad. Vele moordenaars, die hun daad berouwvol bekennen, komen er met slechts zes of acht jaar gevangenisstraf van af. Deze altijd aanwezige bereidheid iets of iemand. te verontschuldigen, te vergeven, is een gevolg van de leer van Boeddha. Deze beschouwt elk mens als een gevangene van het lot, iemand die zonder hulp zijn best doet in een wereld vol leed. Ieder leven betekent lijden en ieder mens is daardoor op zijn eigen manier een betreurenswaardig schepsel. Wat ligt er dan meer voor de hand dan diegene, die in al zijn ellende een fout heeft gemaakt, vergiffenis te schenken?

De toverformule waarmee Thai misstappen verontschuldigen, is mai pen rai, letterlijk: "Ik ben niet boos" of beter gezegd: "Hindert niets", "Al vergeven". De formule ligt de Thai voor in de mond en het kost hen geen enkele moeite die ook uit te spreken. Harteloosheid - de Thai noemen het jai-dam, "zwarthartigheid" - past niet bij de Thai

Mai pen rai kan echter ook in een ander verband worden gebruikt. Als iemand bijvoorbeeld een flinke hoeveelheid geld in de loterij heeft gestoken en de hoofdprijzen zijn weer eens ergens ander terechtgekomen - mai pen rai, "wat maakt het uit, het is toch oké, ik red het zo ook wel". Men schenkt dus quasi vergiffenis aan zijn eigen lot. De formule kan ook worden gebruikt als het plotseling gaat stortregenen, de paraplu staat thuis en men is in een mum van tijd door en door nat; of men heeft zijn voet verstuikt tijdens een wandeling over een van de vele hobbelige voetpaden in Bangkok pech gehad, wat maakt het uit, mai pen rai, enz. Met mai pen rat worden dus misstappen van personen, ongunstige omstandigheden of door het lot gewilde tegenslagen verontschuldigd.

Als de Thailand Gek Club lezer het nu nog steeds niet heeft begrepen, wat ik eigenlijk wil zeggen - het zij zo, zo is het leven, het is me duidelijk, mai pen rai, mai pen rai


Tags: #Farang #gezichtsverlies #beledigd #sorry #Mai-Pen-Rai


- terug geplaatst bericht -

Grote kans dat je dit ook wil lezen:

 1. De Thai vergokt zijn geld
 2. Thaise vrouw in veldslag tegen de mannen
 3. Thai hebben een ander idee over arbeid
 4. De Thaise maîtresse: mia noi
 5. Een Thai doet alles voor geld
 6. Thai sex, bordelen en prositutie
 7. De Thaise prostituée
avatar
Else Geraats

Aantal berichten : 461
Registratiedatum : 28-07-13
Woonplaats : Jomtien

http://feeds.feedburner.com/NewThai

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum