Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 3 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 3 gasten :: 1 bot

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Monniken waaier | Thailand Gek Club

Ga naar beneden

Monniken waaier | Thailand Gek Club

Bericht van Else Geraats op do 1 aug 2013 - 0:10

Een talapat ตาลปัตร is een waaier die oorspronkelijk vervaardigd werd uit veren of, net als de pad bai laan, uit het blad van een palm. De waaier heeft een lange hendel en wordt gebruikt door boeddhistische monniken om hun gezicht te verbergen wanneer ze prediken of op monotone toon gebeden 'zingen' voor een publiek. Tegenwoordig vaak vervaardigd uit andere materialen, zoals stof . Ook wel pad yot genoemd.


Pad yot พัดยศ is een Thaise naam voor  'Waaier van rang'. Religieuze waaier gebruikt door monniken om hun gezicht te verbergen tijdens bepaalde gebeden of wanneer ze tijdens een eredienst niet uit eigen naam spreken, maar de woorden van de Boeddha verkondigen.
 
avatar
Else Geraats

Aantal berichten : 461
Registratiedatum : 28-07-13
Woonplaats : Jomtien

http://feeds.feedburner.com/NewThai

Terug naar boven Ga naar beneden

Monnik worden in Thailand

Bericht van clarik op wo 27 mei 2015 - 21:45

Wist u dat......elke Thaise man tijdens zijn leven minstens één keer een monnik hoort  te worden.

...er geen maximumleeftijd voor het worden van monnik in Thailand is.

...de laagste monnik in rang altijd een hogere rangorde heeft dan een non en monniken wel geregistreerd worden als monnik en vrouwen geen enkele officiële functie krijgen.

...Monniken die intreden maar 8 bezittingen mogen hebben: 3 kledingstukken , naald en draad, een scheermes, een waterzeef en een kledingriem.

Met monnik wordt iemand bedoeld die vanuit religieuze overtuiging afziet van het stichten van een gezin en die voor een speciale levensinvulling kiest. Monniken in Thailand leven veelal bij elkaar in tempels, waar de Thaise monniken een speciaal dagprogramma hebben die helemaal gewijd is aan oefening in en beoefening van hun religie. Eten mogen de monniken alleen tussen zonsopgang en 11 uur 's ochtends, echter drinken mogen ze de hele dag door.

Elke Thaise man dient tijdens zijn leven in Thailand minstens één keer een monnik te worden. Er is geen leeftijd aan gebonden voor het worden van monnik in Thailand. Van iedere Thaise man wordt verwacht dat hij een tijdje in de Wat doorbrengt. De lengte van zijn verblijf is nauwelijks van belang. Het is een grote eer voor de familie. Vele Thaise mannen worden monnik als ze weduwnaar worden en de kinderen al groot zijn. Verder kan iemand op elk moment monnik worden, mits ze niet getrouwd zijn.

Vrouwen mogen een monnik niet aanraken of met hem in dezelfde kamer alleen zijn. Als een vrouw iets aan een monnik wil geven, moet zij dat naar hem toeschuiven, soms op de doek die de monnik hiervoor bij zich draagt. Reden,  monniken mogen geen lusten hebben en een vrouw aanraken kan lust opwekken.

Om een boeddhistische monnik te worden, stelt de kloostergemeenschap geen al te hoge eisen. Speciaal in de regentijd (Pansa) zijn er veel leken die dit gedurende een periode van 3 maanden doen. Als een jongen voor een langere tijd monnik wil worden wordt hij eerst novice en krijgt onderwijs in Pali, de taal van Boeddha-geschriften. Wanneer hij een paar jaar novice is geweest, wordt hij vervolgens bij een tempel ingedeeld.
avatar
clarik

Aantal berichten : 33
Registratiedatum : 11-09-13
Leeftijd : 61

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum