Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 5 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 5 gasten

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


Phrae แพร่ stad van de blauwe boerenkiel | Thailand Gek Club

Ga naar beneden

Phrae แพร่ stad van de blauwe boerenkiel | Thailand Gek Club

Bericht van Else Geraats op do 1 aug 2013 - 12:09

Phrae betekend 'Propageren, verspreiden' en is de hoofdstad in Noord-Thailand, zo'n 551 km ten noorden van Bangkok. Gelegen aan de oevers en zuidelijk van de Yom-rivier. De stad heeft een bevolking van ca. 21.000 inwoners. De streek is gekend vanwege de produktie van de seua mo hom, een blauw katoenen boerenshirt gezien over heel Thailand en vanwege Wat Phrathat Cho Hae een gekende bedevaartplaats op zo'n 10 km buiten de stad Phrae. Daarnaast is Phrae de plaats waar het bekende liefdesdrama Phra Loh zich afspeelde. In het verleden waren Phrae en Nan één land dat verdeeld werd door twee broers om makkelijker geregeerd te kunnen worden. Deze provincie telt acht amphur.

Seua mo hom เสื้อม่อฮ่อม/เสื้อหม้อห้อม

Een blauw katoenen landbouwershemd, soms gedragen met een gelijkaardige broek en een pahkaomah rond het middel. De blauwe kleur van het shirt wordt gewonnen uit een plant die kraam wordt genoemd, en die men in het water laat weken. Daarna wordt deze oplossing gemengd met kalk en dit laat me dan twee dagen en twee nachten intrekken. De bekomen blauwe substantie wordt vervolgens gemengd met een aftreksel dat men bekomt uit water dat gemengd werd met as, een procedure die maakt dat de blauwe kalkachtige substantie vloeibaar wordt en geschikt voor het onderdompelen van het katoen. Vervolgens wordt het katoen herhaaldelijk in de vloeistof gedrenkt totdat de verfstof in het materiaal dringt, en wordt dan in de zon te drogen gehangen . Dit proces wordt tot vier keer toe herhaalt, totdat men de typische donkerblauwe kleur heeft bekomen. De naam is afgeleid van de aarden pot (mo/moh) waarin het shirt (seua) wordt gekleurd. Afkomstig uit Noord-Thailand en gewoonlijk vervaardigd in de province Phrae.

Kraam คราม


Naam van een plant die voornamelijk bloeit tijdens het regenseizoen en die wordt gebruikt om een blauwe kleur uit te weken, die op haar beurt wordt gebruikt voor het verven van seua mo hom ,daarnaast wordt beweerd dat farmaceutisch gezien de bladeren een doeltreffende middel zijn tegen koorts en bronchitis

Pahkaomah ผ้าขาวม้า

Een multi-functioneel doek dat, wanneer niet gebruikt, rond de heup wordt gedragen. Het kan dienst doen als sarong, lendendoek tijdens het baden, of als hoofddoek, maar wordt tevens aangewend als geïmproviseerde tas, en soms zelf om eten in te bereiden.

Phra Loh พระลอ


Een verhaal in rijm over de beeldschone prins Phra Lohdilokrat. De prins werd in een liefdesaffaire met twee zuster-prinsesjes gelokt door, nadat zij een magische bezweringsformule over hem hadden uitgesproken, een mooie haan naar hun paleistuin te volgen. Het verhaal speelt zich af in de provincie Phrae en staat bekend om de beangstigende sfeer. Het werd naar het Engels vertaald door Prins Prem Purachat.
avatar
Else Geraats

Aantal berichten : 461
Registratiedatum : 28-07-13
Woonplaats : Jomtien

http://feeds.feedburner.com/NewThai

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum