Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 3 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 3 gasten

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


De Akha hilltribe | Thailand Gek Club

Ga naar beneden

De Akha hilltribe | Thailand Gek Club

Bericht van Else Geraats op do 1 aug 2013 - 13:00

De #Akha behoren tot de armste onder de bergvolkeren in Noord-Thailand en worden door de Thai Ikoh (Igor) genoemd. Ze zijn voornamelijk afkomstig uit Yunnan, en zijn verwant aan de Hani aldaar. Ze onderscheiden zich in vershillende subgroepen, waaronder de Yi of Lolo, een tak van de Tibeto-Birmaanse taalgroep. Ze hebben geen geschreven taal en zijn dus afhankelijk van een mondelinge overlevering van hun geschiedenis. Ze begonnen zo'n 100 jaar geleden te migreren naar Thailand, en zowel de U Lo als de Loimi komen oorspronkelijk uit Birma.

Ze leven meestal hoog in de bergen, waar ze zich bezig hielden met opiumteelt. Na een verbod hierop zijn de meesten met overheidshulp overgeschakeld op het kweken van andere gewassen. Van oorsprong zijn de Akha een animistisch volk. Hun religie, de Akha Weg genoemd, steunt voornamelijkop de verering van voorouders en allerlei geesten. Tegenwoordig hebben ongeveer een kwart van hen zich tot het Christendom bekeerd, wat aanzien wordt als een moderne versie van de Akha Weg, waardoor ernaast vaak nog animistische praktijken blijven bestaan.

Akha schommel

Zo is er aan beide zijden van elk dorp vaak nog een gewijde poort waar een beschermgeest de toegang tot het dorp bewaakt. Men gelooft dat een dorp omgeven is door ontelbare geesten en de poort dient om het domein der bosgeesten van dat van de mensen te scheiden. Vóór de zaaitijd installeren de dorpelingen elk jaar nieuwe poorten die met amuletten, kostbaarheden en symbolen van rijkdom worden gesierd, want menselijke rijkdom is één van de zaken waarvan de geesten een afkeer zouden hebben. Vaak vindt men bij deze poorten ook simpele beeldjes van een copulerend paartje, eveneens bedoeld om de geesten af te schrikken. Typisch is ook hun nieuwjaarsfeest, dat men jaarlijks inluidt door al zingend te schommelen . De meeste dorpen hebben wel ergens een houten schommel staan , één van de herkenningstekens van een Akha-dorp.

Klederdracht

De mannen dragen hun traditionele klederdracht voornamelijk gedurende speciale festiviteiten , maar ook zonder zijn ze vaak herkenbaar aan hun typisch gelaatstrekken . Ze dragen vaak haarknotjes en worden af en toe aangetroffen met bijzondere hoofdeksels . De klederdracht van de vrouwelijke Akha is waarschijnlijk de meest indrukwekkende onder alle bergstammen. Vooral het imposante hoofdtooi maakt hen bijzonder. Reeds vanaf jonge leeftijd krijgen de meisjes een kleurrijk kapje op het hoofd. Naarmate ze opgroeien worden aan de kegelvormige muts steeds meer ornamenten zoals zilveren munten, gekleurde pels, schelpen en kralen toegevoegd, totdat ze uiteindelijk na het ondergaan van een aantal belangrijke riten met het helmachtige hoofdtooi voor volwassen vrouwen worden gekroond. Naargelang de groep waartoe zij behoren is deze muts verschillend. De Loimi Akha hebben een muts met zilveren bollen en munten vooraan en een zilveren plaat aan de achterkant ; de U Lo Akha daarentegen dragen een muts met kleurrijk geverfde pelsen staartjes, en munten, terwijl sommigen slechts een hoofddoek dragen.


De kuiten van de vrouwen zijn gehuld in beenwindsels en vanaf de heup hangt een korte rok tot aan de knieën, vlak vooraan en met plooien aan de achterkant. Om hun middel dragen ze een brede kleurrijke sjerp waarvan het uiteinde vooraan de rok hangt. Een omslagdoek, soms aan één zijde met slechts één enkele band over een schouder opgehangen, bedekt de torso van boven de borst tot aan de navel. Hierop dragen ze een lang mouw jasje op heuplengte. Het blauwzwarte jasje, de puttees en de sjerp zijn evenals het hoofdtooi gedecoreerd met borduursel en applicatiewerk in een mengeling van kleuren.


De bergstammen in Thailand

 1. De Hmong hilltribe
 2. De Yao hilltribe
 3. De Lisu hilltribe
 4. De Lahu hilltribe
 5. De Karen hilltribe
 6. De Akha hilltribe
avatar
Else Geraats

Aantal berichten : 461
Registratiedatum : 28-07-13
Woonplaats : Jomtien

http://feeds.feedburner.com/NewThai

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum