Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 7 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 7 gasten

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


De Karen hilltribe | Thailand Gek Club

Ga naar beneden

De Karen hilltribe | Thailand Gek Club

Bericht van Else Geraats op do 1 aug 2013 - 13:06


Van de hilltribes vormt de Karen de grootste groep en van hen woonden velen langs de Salween met hun 'hoofdstad' Putakai net ten westen van de regio Mae Hong Son (in het NW van Thailand) in huidig Myanmar. Foto's 1897 (Boek: Siam on the Meinam, From the Gulf to Ayuthia, Maxwell Sommerville).


De Karen ( Nyang ) behoren met zo'n 265.000 tot het grootste bergvolk van Thailand en verblijven er al vele eeuwen. Er zijn verschillende subgroepen, waarvan de meest talrijke in Thailand de Sakoh (Sgaw), Pwo en Kayah, naast de Kayang en Padong, beiden Langnek Karen, en de Kayaw, een kleinere subgroep waarvan de vrouwen gekenmerkt worden door lange oorlellen. Het woord 'Karen' is bij de verschillende subgroepen niet als dusdanig gekend en de Thais noemen hen Kariang en Nyang. De term wordt wel algemeen door antropologen gebruikt voor een aantal groepen die nauw aan elkaar verwante talen spreken, en die niet zo nauw verwant zijn aan de talen van andere bergvolkeren. Ze worden daarom als een aparte categorie in de Tibeto-Birmaanse familie van het Sino-Tibetaans geplaatst.

Prins Kawila wist een groot deel van hen te integreren in de lokale bevolking van Chiang Mai toen hij die stad herbevolkte. De meesten leven nu in Mae Hong Son en Chiang Mai, maar ze komen ook voor in Phrae, Chiang Rai, Lampang en Tak. In Birma leven er zo'n vier miljoen Karen. Een aanzienlijk deel van de Karen zijn christen of boeddhist en het eerste Karen-schrift werd in 1832 door een christelijke missionaris in Birma ontwikkeld. Karen-dorpen bevinden zich zelden hoog in de bergen en het zijn vaak bedreven mahouts van olifanten. Vaak zijn ze fysiek aantrekkelijk en vrolijk van karakter.

Hun traditionele klederdracht voor mannen en jongens is een donkerrood shirt met een V-hals en zonder mouwen . De vrouwen dragen een lange rode sarong waarvan het weefpatroon aangeeft tot welke klan ze behoren, en een purperrood shirt , gelijkend op dat van de mannen. Jonge meisjes en dragen een lang wit kleed in een gelijkaardige vorm maar tot onder de knie en afgezet met een met een dunne roodroze boord die in het midden van de hals tot onderaan op de zoom loopt. De vrouwen van de Langnek Karen dragen hiervan een kortere versie. Het is gelijkaardig aan het traditionele kleed voor jonge meisjes bij andere Karen-groepen maar is korter en wordt gedragen op een zwarte sarong. Om de benen hebben de vrouwelijke Langnek Karen eveneens koperen ringen en blauwe beenwindsels. De meeste Karen-vrouwen dragen vaak een tulband-achtig hoofddoek en sierringen om hun armen en onderbenen. De Langnek-vrouwen dragen een eerder kleurrijk hoofdoek.


 
De bergstammen in Thailand
 
 1. De Hmong hilltribe
 2. De Yao hilltribe
 3. De Lisu hilltribe
 4. De Lahu hilltribe
 5. De Karen hilltribe
 6. De Akha hilltribe
avatar
Else Geraats

Aantal berichten : 461
Registratiedatum : 28-07-13
Woonplaats : Jomtien

http://feeds.feedburner.com/NewThai

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum