Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 5 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 5 gasten

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


De Lahu hilltribe | Thailand Gek Club

Ga naar beneden

De Lahu hilltribe | Thailand Gek Club

Bericht van Else Geraats op do 1 aug 2013 - 13:09

De Lahu ( musser) zijn een bergvolk waarvan de meesten zich voornamelijk in de noordelijke provincies Chiang Mai en Chiang Rai ophouden. Ze vestigden zich allicht 120 jaar geleden in Thailand, en zijn nu ongeveer 60.000 talrijk. De paalwoningen van de Lahu liggen meestal hoog in de bergen waar zij zich eind vorige eeuw vanuit Birma vestigden. Ze delen zichzelf op in subgroepen, waarvan de naam gevormd wordt door de toevoeging van een kleur die ook de klederdracht bepaalt. Naast de Lahu Nyi (Rode Lahu), de Lahu Shi (Gele Lahu) en Lahu Hpu (Witte Lahu), bestaan er twee subgroepen Lahu Na (Zwarte Lahu), die zichzelf onderscheiden door een verschil in taal en tradities en waarvan de één zichzelf Laho Na noemt, bij anderen gekend als Lahu Shehleh ลาฮูเชอแล.

De vrouwelijke klederdracht van de Lahu Shehleh of Lahu Na is een lange zwarte, zijde-achtige jas, afgezet met wit en mouwen in wit-blauw-rood. De mannen dragen een zwarte broekrok, soms afgezet met een blauwe broeksband. De Lahu Nyi-vrouwen dragen een kort jasje in vnl. rood en blauw, met mouwen in horizontale strepen . Elke subgroep heeft zijn eigen dialect maar wat behoort tot de Lolo-tak van de Tibeto-Birmaanse taalgroep, en waarvan de standaardtaal het Lahu Na is, dat ook door de meeste Lahu buiten Thailand (in Birma, Laos, Vietnam en China) wordt gesproken, en sterk verwant is aan de taal van de Lisu.

De Thaise benaming voor dit volk is Mussur (Moesseu), onderverdeeld in Mussur Daeng (Rood), Mussur Dam (Zwart ) en Mussur Kwi, waarvan de betekenis onbekend is. Doordat vele Lahu bekeerlingen van het Christendom zijn, worden zij door de Thais ook wel Mussur Khrit (Christelijke Lahu) genoemd. Doch aanbidden zij daarnaast ook nog Ai-ma, de moedergodin der aarde.


 
De bergstammen in Thailand
 
 1. De Hmong hilltribe
 2. De Yao hilltribe
 3. De Lisu hilltribe
 4. De Lahu hilltribe
 5. De Karen hilltribe
 6. De Akha hilltribe
avatar
Else Geraats

Aantal berichten : 461
Registratiedatum : 28-07-13
Woonplaats : Jomtien

http://feeds.feedburner.com/NewThai

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum