Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 4 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 4 gasten :: 1 bot

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


De Lisu hilltribe | Thailand Gek Club

Ga naar beneden

De Lisu hilltribe | Thailand Gek Club

Bericht van Else Geraats op do 1 aug 2013 - 13:12

De Lisu (Liso) waren voorheen een animistisch volk met een sjamanistische verering van de voorouders. Tegenwoordig zijn er zo'n 25.000 Lisu in Thailand, een groot aantal hiervan bekeerlingen tot het Christendom. Hun lichte huidskleur geeft hen de reputatie de mooisten onder de bergvolkeren te zijn. Tot voor kort leefden ze hoofdzakelijk van en door de papaverteelt, maar toen die onder druk van de Verenigde Staten werd verboden en met de opiumgewassen met financiële steun van de VS werden vernietigd, raakten vele, voornamelijk Lisu-dorpen, die van de eerder legale opiumteelt leefden, volledig geruïneerd. Sommigen gingen over op zwerflandbouw waarbij soms voor enkele gewassen enorme stukken bos worden vernietigd. Om een gelijke opbrengst te hebben als voordien met de teelt van opium, dient men echter veel meer grond te bewerken. In combinatie met de commerciële houtkap zorgt dit in het regenseizoen vaak voor heuse overstromingen, terwijl overproductie en lage prijzen de markt kelderen.

Hun taal behoort tot de Yi- of Lolo-tak van de Tibet-Birmaanse taalgroep, en zijn -waarschijnlijk- oorspronkelijk uit Tibet, maar de kern van de bevolking leeft nu voornamelijk in het Noorden van de Zuid-Chinese provincie Yunnan, ten westen van de Salween-rivier. Vanuit het 'Land onder de Wolk' verspreidden ze zich naar het westen, het zuiden en het oosten en kwamen rond het einde van de 19de eeuw via Chiang Mai gedeeltelijk ook in Thailand terecht.

De traditionele klederdracht van de vrouwen bestaat uit een losse, lichtgroene of lichtblauwe, schortachtige jurk die vooraan tot de knieën en achteraan tot de kuiten reikt. De brede mouwen zijn fel rood en komen niet verder dan de onderarmen. Bovenaan zijn ze bedekt met kleurrijke strips en rond de hals dragen ze een zwarte band die eveneens in felle, contrasterende kleuren uitloopt . Onder het kleed draagt men een brede, zwarte broek tot aan de knie en soms zijn hun kuiten met rode beenwindsels bedekt. Velen dragen ook een riem rond de heupen om het geheel wat op te houden.

De mannen dragen zwarte beenwindsels, een losse felblauwe broek tot net onder de knie, gelijkend op een broekrok , en een zwart jasje, meestal versierd met zilveren ornamenten. Evenals andere bergvolkeren spelen de Lisu hun traditionele muziek op instrumenten gemaakt van natuurlijke producten, zoals bamboe.
 

 
De bergstammen in Thailand
 
 1. De Hmong hilltribe
 2. De Yao hilltribe
 3. De Lisu hilltribe
 4. De Lahu hilltribe
 5. De Karen hilltribe
 6. De Akha hilltribe
avatar
Else Geraats

Aantal berichten : 461
Registratiedatum : 28-07-13
Woonplaats : Jomtien

http://feeds.feedburner.com/NewThai

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum