Thailandgek Twitter
Wie is er online?
Er zijn in totaal 4 gebruikers online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 4 gasten

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 84. Dit aantal is bereikt op vr 30 maa 2018 - 22:48.
Hotels bij Agoda!

Hotels bij Agoda!
Direct Bevestigd.
Boek Pattaya Hotels
bij Agoda!

Auteursrechten

Creative Commons-Licentie

© 2018 Thailandgek.com

Rechten voorbehouden


De Yao hilltribe | Thailand Gek Club

Ga naar beneden

De Yao hilltribe | Thailand Gek Club

Bericht van Else Geraats op do 1 aug 2013 - 13:24

Het Yao of Mien Bergvolk in Noord-Thailand, dat eigenlijk (Iu) Mien heet, maar door de Chinezen en Thais genoemd wordt naar de taal die ze spreken, nl. Yao. In Yao betekent Mien 'mensen', maar in Laos en Vietnam worden ze Man genoemd, wat in het oud-Chinees 'barbaars' betekent, en eveneens kan slaan op andere groepen dan de Iu Mien. De Yao-taal behoort tot de familie van de Miao-Yao-Pateng, een subgroep van de Sino-Tibetaanse talengroep, waartoe eveneens taalgroepen zoals het Chinees, Birmees en Tibetaans behoren. Leden van de Iu Mien kunnen vaak Yunnan-Chinees spreken, de taal uit de meest zuidelijke provincie van China, of het erg verwante Mandarijns. Het kunnen lezen en schrijven van het Chinees heeft altijd hoog in aanzien gestaan bij de Iu Mien. De liturgische taal van de Iu Mien is een oude vorm van het Chinees, vergelijkbaar met Pali in het boeddhisme, en Chinese karakters worden eveneens gebruikt wanneer men Yao schrijft.

De Yao migreerden naar Thailand gedurende de 19de eeuw, aangemoedigd door de handel in opium, en de represailles van de Chinese overheid naar aanleiding van lokale opstanden die zich in die periode in het zuiden van China voordeden. Via Laos kwamen ze in de late 19de eeuw Thailand binnen, en vestigden zich in de provincie Nan, en in wat nu Phayao is. Grotere getalen kwamen na de Tweede Wereldoorlog, en vestigden zich voornamelijk in en rond Chiang Rai. Hun totaal aantal wordt vandaag rond de 40.000 geschat. Hun onderscheiden religie is een mengeling van animisme, voorouderverering en taoïsme.

De traditionele klederdracht van de vrouwen bestaat uit een losse broek met borduurwerk, en een donkerblauw tot zwart vestje dat onderaan kleurrijk geborduurd is en met een donkerrode, pomponachtige kraag, gelijkend op een stola. Als hoofdtooi draagt men een hoekige muts met versierend borduurwerk. Vaak heeft men een zilveren ring om de hals. Kinderen dragen soms een traditioneel mutsje met meerdere rode pompons . De mannelijke klederdracht bestaat uit een donkerblauwe tot zwarte losse broek en een gelijk kleurige losse vest met dubbele omslag.


 
De bergstammen in Thailand
 
 1. De Hmong hilltribe
 2. De Yao hilltribe
 3. De Lisu hilltribe
 4. De Lahu hilltribe
 5. De Karen hilltribe
 6. De Akha hilltribe
avatar
Else Geraats

Aantal berichten : 461
Registratiedatum : 28-07-13
Woonplaats : Jomtien

http://feeds.feedburner.com/NewThai

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum